Jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli to mój kolejny ulubiony przepis, który co roku pojawia się u mnie na świątecznym stole. Jest to przekąska szybka, łatwa i smaczna, więc nic dziwnego, że tak przeze mnie uwielbiana. Wędzona makrela i gotowane jajka to nietypowe, aczkolwiek wyśmienite połączenie, które z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi rybnych smaków.
Jestem ogromną fanką nadziewanych jajek, dlatego każdy nowy przepis, który znajdę zawsze muszę wypróbować. Jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli pojawiają się w moim domu już od kilku lat, dlatego zdołałam ten przepis już dopracować na tyle, że jest niemal idealny.
Składniki na jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli:
W sklepach możemy znaleźć gotową pastę rybną, jednak polecam zrobić ją samodzielnie z poniższego przepisu. Dzięki temu będzie zdrowsza, a jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli będą o wiele smaczniejsze niż gdybyśmy zastąpili ją sklepowym zamiennikiem.
- 8 jajek
- 1 duża wędzona makrela (około 340 gram)
- 3 pełne łyżki majonezu
- 3 łyżki siekanego szczypiorku
- Szczypta pieprzu
Opcjonalnie:
- Dwa małe ogórki kiszone lub konserwowe
Jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli – przepis krok po kroku:
Krok 1. W garnuszku ugotuj 8 jajek na twardo – jeśli chcemy by skorupka łatwiej się obierała to warto dodać do wody nieco soli.
Krok 2. Gdy jajka się gotują przygotuj deskę do krojenia i umieść na niej wędzoną makrelę. Następnie podziel ją na dwie części i usuń głowę oraz ogon. Potem zdejmij z ryby kręgosłup z ośćmi i obierz rybę z mięsa. Dokładnie oczyść rybę z małych ości. Następnie rozdrobnij mięso widelcem.
Krok 3. Jeżeli zdecydujesz się dodać do farszu ogórki to właśnie teraz jest na to odpowiedni moment. Pokrój więc ogóreczki w drobną kostkę, a potem dorzuć je do naczynia z rybą.
Krok 4. Następnie dodaj do pasty majonez, posiekany szczypiorek oraz szczyptę pieprzu.
Krok 5. Ugotowane jajka obierz ze skorupki, a potem przekrój je wzdłuż, tak aby otrzymać 16 połówek.
Krok 6. Wyjmij z jajek żółtka, następnie dodaj je do miski z pastą. Używając widelca zagnieć, a potem wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Krok 7. Połówki jajek nadziej przygotowanym farszem, a potem ułóż na ozdobnym talerzu. Jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli są gotowe! Wierzch jajek możesz udekorować posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>