Przepis na jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli. Smakowite połączenie smaków

0
16188

Jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli to mój kolejny ulubiony przepis, który co roku pojawia się u mnie na świątecznym stole. Jest to przekąska szybka, łatwa i smaczna, więc nic dziwnego, że tak przeze mnie uwielbiana. Wędzona makrela i gotowane jajka to nietypowe, aczkolwiek wyśmienite połączenie, które z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi rybnych smaków.

Jestem ogromną fanką nadziewanych jajek, dlatego każdy nowy przepis, który znajdę zawsze muszę wypróbować. Jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli pojawiają się w moim domu już od kilku lat, dlatego zdołałam ten przepis już dopracować na tyle, że jest niemal idealny.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia. Zachwyca od pierwszego kęsa
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Maxi King - inspirowane popularnym batonikiem. Jest rewelacyjne

Składniki na jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli:

W sklepach możemy znaleźć gotową pastę rybną, jednak polecam zrobić ją samodzielnie z poniższego przepisu. Dzięki temu będzie zdrowsza, a jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli będą o wiele smaczniejsze niż gdybyśmy zastąpili ją sklepowym zamiennikiem.

  • 8 jajek
  • 1 duża wędzona makrela (około 340 gram)
  • 3 pełne łyżki majonezu
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku
  • Szczypta pieprzu

Opcjonalnie:

  • Dwa małe ogórki kiszone lub konserwowe
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto szachownica - zaskocz swoich bliskich pysznym i nietuzinkowym ciastem
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Marcinek - wygląda niesamowicie, a jeszcze lepiej smakuje

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli – przepis krok po kroku:

Krok 1. W garnuszku ugotuj 8 jajek na twardo – jeśli chcemy by skorupka łatwiej się obierała to warto dodać do wody nieco soli.

Krok 2. Gdy jajka się gotują przygotuj deskę do krojenia i umieść na niej wędzoną makrelę. Następnie podziel ją na dwie części i usuń głowę oraz ogon. Potem zdejmij z ryby kręgosłup z ośćmi i obierz rybę z mięsa. Dokładnie oczyść rybę z małych ości. Następnie rozdrobnij mięso widelcem.

Krok 3. Jeżeli zdecydujesz się dodać do farszu ogórki to właśnie teraz jest na to odpowiedni moment. Pokrój więc ogóreczki w drobną kostkę, a potem dorzuć je do naczynia z rybą.

DZISIAJ GRZEJE:  Małe babeczki wielkanocne do koszyczka. Szybki przepis idealny na święconkę
DZISIAJ GRZEJE:  Smakowity i prosty mazurek z krówek. Przepis na ciasto z cukierków od lat robi furorę

Krok 4. Następnie dodaj do pasty majonez, posiekany szczypiorek oraz szczyptę pieprzu.

Krok 5. Ugotowane jajka obierz ze skorupki, a potem przekrój je wzdłuż, tak aby otrzymać 16 połówek.

Krok 6. Wyjmij z jajek żółtka, następnie dodaj je do miski z pastą. Używając widelca zagnieć, a potem wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

DZISIAJ GRZEJE:  Sucha biała kiełbasa? Wypróbuj nasz przepis, a nigdy więcej nie kupisz gotowej
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rewelacyjną zapiekaną białą kiełbasę w sosie chrzanowym - urozmaica każdy Wielkanocny stół

jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli

Krok 7. Połówki jajek nadziej przygotowanym farszem, a potem ułóż na ozdobnym talerzu. Jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli są gotowe! Wierzch jajek możesz udekorować posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.

jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladki z szynki - z pastą jajeczną oraz z serkiem i papryką. Dwa rodzaje pysznego farszu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na Wielkanocny żurek - idealny na zbliżające się święta

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z wiśniami - w sam raz do porannej kawki. Jest obłędny
DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa babka cytrynowa z świeżych cytryn – przepis, który zawsze się udaje

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here