Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie

Muffiny kojarzą nam się najczęściej ze słodkim deserem. Czymś bardzo kalorycznym i cukierkowym. Istnieje bowiem wiele przepisów. Są też takie muffiny, które przyrządzicie na słono, na ostro. Niekoniecznie na deser, ale na śniadanie czy kolację. Przepis wykonasz szybciej niż tradycyjną jajecznicę.

Muffiny, które chcemy zaserwować na przykład na śniadanie możemy podać z różnymi dodatkami. Dzisiejszy przepis przedstawia muffiny z papryką i cukinią, ale równie dobrym dodatkiem może być podsmażony drobno pokrojony kurczak czy zblanszowany szpinak. Jeśli jesteśmy zwolennikami kukurydzy czy groszku, również możemy je dodać do naszych muffinek.

Przepis na Muffiny z warzywami jest prosty i szybki. To ciekawa alternatywa dla jajecznicy czy omleta. Klikając “Następny” w galerii sprawdzisz kolejny etap przygotowań.

Krok 1

Obraz 1 z 9

W pierwszej kolejności przygotowujemy potrzebne składniki. 6 jajek, 1/4 papryki czerwonej, 1/4 papryki zielonej, 1/2 cukini, 6 plasterków wędliny, szczypior, mała czerwona cebula.

Muffiny z warzywami to lekka potrawa idealna na śniadanie. Ich zaletą jest niewątpliwie szybkość wykonania oraz możliwość wykorzystania tego, co akurat mamy w lodówce i przede wszystkim delikatny smak. Muffinki jajeczne są niskokaloryczne – jedna ok 1 k00g babeczka ma zaledwie 65 kcal. A jej składniki to samo zdrowie. Przepis znajduje się w powyższej galerii.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy żółty ser to przepis na pyszne śniadanie

Stwórz swój ulubiony przepis na muffinki warzywne

Do przygotowania 12 muffinek będziemy potrzebować: 6 jajek, 1/4 papryki czerwonej, 1/4 papryki zielonej, 1/2 cukini, 6 plasterków wędliny, szczypior, mała czerwona cebula, pieprz i sól do smaku.

Jajka to bogactwo witamin takich jak A, E, D. Poprawiają pamięć i koncentrację dzięki zawartości lecytyny, natomiast luteina wspomaga nasze oczy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką - PRAWDZIWY HIT

Papryka cechuje się wysoką zawartością witamin A i C, kwasu foliowego oraz pozostałych witamin z grupy B oraz potasu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi i fosforu.

Cukinia jest lekkostrawna oraz zasobna w wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, magnez czy żelazo.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na boloński garnek. Proste, szybkie i smaczne danie jednogarnkowe

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka – szybka...

Muszle nadziewane pastą z tuńczyka, to szybki sposób na przystawkę. Nawet, gdy zaskoczą Cię...

Przepis ma racuchy z białym serem – dobre na...

Racuchy uwielbiają nie tylko dzieci, ale i większość dorosłych. Są smaczne nie tylko według...

Przepis na sałatkę z kurczakiem i marchewką po koreańsku...

Sałatki dobre są nie tylko na śniadanie. Z powodzeniem mogą zastąpić nam nawet obiad....

Marchewka po koreańsku – świetny dodatek do różnych dań...

Z uwagi na fakt, iż marchewka po koreańsku jest często używana w naszej kuchni,...

Przepis na kartacze z mięsem – szybki i sycący...

Mam wrażenie, że im prostsze dania tym chętniej próbujemy nowych przepisów. Wszyscy bowiem lubimy,...

Mięsne kotlety waflowe – tego jeszcze nie jadłeś –...

Mięsne kotlety smażone w waflu, to niezbyt oczywiste danie. Nie wszyscy znają ten przepis,...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here