Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie

Muffiny kojarzą nam się najczęściej ze słodkim deserem. Czymś bardzo kalorycznym i cukierkowym. Istnieje bowiem wiele przepisów. Są też takie muffiny, które przyrządzicie na słono, na ostro. Niekoniecznie na deser, ale na śniadanie czy kolację. Przepis wykonasz szybciej niż tradycyjną jajecznicę.

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Muffiny, które chcemy zaserwować na przykład na śniadanie możemy podać z różnymi dodatkami. Dzisiejszy przepis przedstawia muffiny z papryką i cukinią, ale równie dobrym dodatkiem może być podsmażony drobno pokrojony kurczak czy zblanszowany szpinak. Jeśli jesteśmy zwolennikami kukurydzy czy groszku, również możemy je dodać do naszych muffinek.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Przepis na Muffiny z warzywami jest prosty i szybki. To ciekawa alternatywa dla jajecznicy czy omleta. Klikając “Następny” w galerii sprawdzisz kolejny etap przygotowań.

[ngg src=”galleries” ids=”46″ display=”basic_imagebrowser” display_view=”default”]Muffiny z warzywami to lekka potrawa idealna na śniadanie. Ich zaletą jest niewątpliwie szybkość wykonania oraz możliwość wykorzystania tego, co akurat mamy w lodówce i przede wszystkim delikatny smak. Muffinki jajeczne są niskokaloryczne – jedna ok 1 k00g babeczka ma zaledwie 65 kcal. A jej składniki to samo zdrowie. Przepis znajduje się w powyższej galerii.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy żółty ser to przepis na pyszne śniadanie

Stwórz swój ulubiony przepis na muffinki warzywne

Do przygotowania 12 muffinek będziemy potrzebować: 6 jajek, 1/4 papryki czerwonej, 1/4 papryki zielonej, 1/2 cukini, 6 plasterków wędliny, szczypior, mała czerwona cebula, pieprz i sól do smaku.

Jajka to bogactwo witamin takich jak A, E, D. Poprawiają pamięć i koncentrację dzięki zawartości lecytyny, natomiast luteina wspomaga nasze oczy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką - PRAWDZIWY HIT

Papryka cechuje się wysoką zawartością witamin A i C, kwasu foliowego oraz pozostałych witamin z grupy B oraz potasu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi i fosforu.

Cukinia jest lekkostrawna oraz zasobna w wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, magnez czy żelazo.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na boloński garnek. Proste, szybkie i smaczne danie jednogarnkowe

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here