Muffiny kojarzą nam się najczęściej ze słodkim deserem. Czymś bardzo kalorycznym i cukierkowym. Istnieje bowiem wiele przepisów. Są też takie muffiny, które przyrządzicie na słono, na ostro. Niekoniecznie na deser, ale na śniadanie czy kolację. Przepis wykonasz szybciej niż tradycyjną jajecznicę.
Muffiny, które chcemy zaserwować na przykład na śniadanie możemy podać z różnymi dodatkami. Dzisiejszy przepis przedstawia muffiny z papryką i cukinią, ale równie dobrym dodatkiem może być podsmażony drobno pokrojony kurczak czy zblanszowany szpinak. Jeśli jesteśmy zwolennikami kukurydzy czy groszku, również możemy je dodać do naszych muffinek.
Przepis na Muffiny z warzywami jest prosty i szybki. To ciekawa alternatywa dla jajecznicy czy omleta. Klikając „Następny” w galerii sprawdzisz kolejny etap przygotowań.
[ngg src=”galleries” ids=”46″ display=”basic_imagebrowser” display_view=”default”]Muffiny z warzywami to lekka potrawa idealna na śniadanie. Ich zaletą jest niewątpliwie szybkość wykonania oraz możliwość wykorzystania tego, co akurat mamy w lodówce i przede wszystkim delikatny smak. Muffinki jajeczne są niskokaloryczne – jedna ok 1 k00g babeczka ma zaledwie 65 kcal. A jej składniki to samo zdrowie. Przepis znajduje się w powyższej galerii.
Stwórz swój ulubiony przepis na muffinki warzywne
Do przygotowania 12 muffinek będziemy potrzebować: 6 jajek, 1/4 papryki czerwonej, 1/4 papryki zielonej, 1/2 cukini, 6 plasterków wędliny, szczypior, mała czerwona cebula, pieprz i sól do smaku.
Jajka to bogactwo witamin takich jak A, E, D. Poprawiają pamięć i koncentrację dzięki zawartości lecytyny, natomiast luteina wspomaga nasze oczy.
Papryka cechuje się wysoką zawartością witamin A i C, kwasu foliowego oraz pozostałych witamin z grupy B oraz potasu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi i fosforu.
Cukinia jest lekkostrawna oraz zasobna w wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, magnez czy żelazo.