Przepis na mini serniczki, czyli wyśmienity i prosty deser dla każdego

Wyobrażasz sobie podwieczorek bez czegoś słodkiego? Jeśli nie, proponujemy przepis na mini serniczki. Z pewnością własnoręcznie wykonane serowe babeczki posmakują zarówno Tobie jak i Twoim gościom. 

Przepis na mini serniczki

Jeśli sądzisz, że przygotowanie mini serniczków to skomplikowana sprawa, wypróbuj nasz przepis. Bez wątpienia przy niezbyt dużym nakładzie czasu i środków przygotujesz pyszny deser, który przypadnie do gustu każdemu.

SKŁADNIKI:

Spód serniczków:

  • 90g herbatników: klasycznych maślanych lub pełnoziarnistych,
  • 40g masła

Masa serowa:

  • 1/2kg twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
  • 100g cukru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • parę świeżych truskawek lub malin
  • dżem truskawkowy lub inny pasujący do owoców
  • listki mięty

Z podanej ilości składników przygotujesz 12 sztuk mini serniczków.

Jak przygotować pyszny deser?

WYKONANIE PRZEPISU KROK PO KROKU:

  1. Na początek herbatniki pokrusz na bardzo drobno. Proponujemy, aby herbatniki zmiksować w malakserze lub potraktować blenderem na proszek. Ewentualnie możesz włożyć ciastka do woreczka na żywność i rozkruszyć wałkiem do ciasta.
  2. Następnie roztop masło i jeszcze gorące dodaj do pokruszonych herbatników. Wymieszaj całość.
  3. W formie na muffinki umieść papilotki. Możesz także przygotować foremki silikonowe do babeczek.
  4. Do środka foremek włóż herbatniki z masłem, każdorazowo ugniatając na dnie. Foremki odłóż na bok.
  5. Teraz czas na przygotowanie masy serowej  z niniejszego przepisu. Twaróg, cukier, skórkę z cytryny, jajka i budyń w proszku zmiksuj na gładką masę. Uwaga: miksowanie nie powinno trwać zbyt długo, chodzi tylko o połączenie się składników.
  6. Przygotowaną masę serową przełóż do foremek.
  7. Mini serniczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Ostudź serowe muffinki przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstaw mini serniczki na parę godzin do lodówki.
  8. Na zakończenie udekoruj serniczki. Proponujemy, aby każdą z serowych babeczek ozdobić łyżeczką ulubionego dżemu, kawałkiem owocu i listkiem mięty.
  9. Mini serniczki z tego przepisu możesz przechowywać w lodówce.
  1. Ewa Minge pokazała swojego kota. Na projektantkę spadła fala krytyki
  2. Katarzyna Skrzynecka nie spodziewała się tego, co zrobił jej mąż
  3. Przepis na smaczne babeczki. Idealne na podwieczorek

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników

Ciasta bez pieczenia bywają bardzo proste do przygotowania i to jest ich największą siłą....

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here