Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem – banalnie prosta w przygotowaniu. Idealna na niedzielny obiad

0
9992

Pieczeń rzymska z jajkiem jest wręcz banalnie prosta w przygotowaniu, a smakuje niesamowicie pysznie. Moi bliscy ją uwielbiają, gdyż jej smak rozpieszcza każde podniebienie. Koniecznie wypróbuj przepis na pieczeń rzymską z jajkiem i ciesz się pysznym daniem!

Pieczeń rzymska z jajkiem to idealna propozycja na szybkie danie. Składników nie potrzeba wiele, a te które są niezbędne znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Mięso, które obtacza jajka, idealnie się z nim wpasowuje w klimat świąteczny. Serdecznie polecam Ci ten domowy przepis na pieczeń rzymską z jajkiem!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka w wiosennej odsłonie. Idealne na Wielkanocny stół
DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Składniki na pieczeń rzymską z jajkiem – przepis:

Do wykonania tego przepisu użyłam formy o wymiarach 11 x 22 cm.

  • 700 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 surowe jajko
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka musztardy
  • łyżka chrzanu
  • 2 łyżki smalcu
  • łyżka suszonego majeranku
  • Po pół łyżeczki soli i pieprzu 
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli. Smakowite połączenie smaków
DZISIAJ GRZEJE:  Przekładaniec z fistaszkami - przepis na pyszne domowe ciasto

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie pieczeni rzymskiej z jajkiem – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od zmielenia mięsa wieprzowego. Najlepiej jest to zrobić na najdrobniejszych oczkach (możesz również poprosić o zmielenie mięsa w sklepie w dziale mięsnym).

Krok 2. Jaja gotujemy w rondelku na twardo, a następnie studzimy.

Krok 3. Cebulę obieramy i siekamy na dość drobne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie cebulę i czosnek podsmażamy na dwóch łyżkach smalcu.

Krok 4. W dużej misce umieszczamy zmielone mięso, zeszkloną cebulę z czosnkiem, surowe jajko, łyżkę chrzanu, sól, pieprz, majeranek. Całość ugniatamy, tak aby składniki były równomiernie rozmieszczone.

 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladki z szynki - z pastą jajeczną oraz z serkiem i papryką. Dwa rodzaje pysznego farszu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto kora dębu. Oryginalne ciasto, które powala na kolana

Krok 5. Jajka obieramy ze skorupy.

Krok 6. Formę smarujemy od środka tłuszczem a następnie obsypujemy bułką tartą.

Krok 7. Na dno formy wykładamy 1/3 mięsa, a następnie na środek układamy ugotowane jajka.

Krok 8. Resztę mięsa wykładamy na jajka i formujemy górkę. Wierzch smarujemy łyżką musztardy.

Krok 9. Pieczeń rzymską pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C i pieczemy przez ok. 50 min. Pieczeń kroimy po schłodzeniu jej w lodówce.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy czosnkowy boczek - idealny na świąteczny stół
DZISIAJ GRZEJE:  Małe babeczki wielkanocne do koszyczka. Szybki przepis idealny na święconkę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here