Pieczeń rzymska z jajkiem jest wręcz banalnie prosta w przygotowaniu, a smakuje niesamowicie pysznie. Moi bliscy ją uwielbiają, gdyż jej smak rozpieszcza każde podniebienie. Koniecznie wypróbuj przepis na pieczeń rzymską z jajkiem i ciesz się pysznym daniem!
Pieczeń rzymska z jajkiem to idealna propozycja na szybkie danie. Składników nie potrzeba wiele, a te które są niezbędne znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Mięso, które obtacza jajka, idealnie się z nim wpasowuje w klimat świąteczny. Serdecznie polecam Ci ten domowy przepis na pieczeń rzymską z jajkiem!
Składniki na pieczeń rzymską z jajkiem – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam formy o wymiarach 11 x 22 cm.
- 700 g łopatki wieprzowej bez kości
- 1 surowe jajko
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka musztardy
- łyżka chrzanu
- 2 łyżki smalcu
- łyżka suszonego majeranku
- Po pół łyżeczki soli i pieprzu
Wykonanie pieczeni rzymskiej z jajkiem – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od zmielenia mięsa wieprzowego. Najlepiej jest to zrobić na najdrobniejszych oczkach (możesz również poprosić o zmielenie mięsa w sklepie w dziale mięsnym).
Krok 2. Jaja gotujemy w rondelku na twardo, a następnie studzimy.
Krok 3. Cebulę obieramy i siekamy na dość drobne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie cebulę i czosnek podsmażamy na dwóch łyżkach smalcu.
Krok 4. W dużej misce umieszczamy zmielone mięso, zeszkloną cebulę z czosnkiem, surowe jajko, łyżkę chrzanu, sól, pieprz, majeranek. Całość ugniatamy, tak aby składniki były równomiernie rozmieszczone.
Krok 5. Jajka obieramy ze skorupy.
Krok 6. Formę smarujemy od środka tłuszczem a następnie obsypujemy bułką tartą.
Krok 7. Na dno formy wykładamy 1/3 mięsa, a następnie na środek układamy ugotowane jajka.
Krok 8. Resztę mięsa wykładamy na jajka i formujemy górkę. Wierzch smarujemy łyżką musztardy.
Krok 9. Pieczeń rzymską pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C i pieczemy przez ok. 50 min. Pieczeń kroimy po schłodzeniu jej w lodówce.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>