Ciasto cytrynowe robi się bardzo szybko. Przepis jest bardzo prosty, więc nie sposób robić coś źle. Ciasto cytrynowe zawsze się udaje. Smakuje wybornie, ale o tym musicie przekonać się sami. Smacznego! 🙂
Składniki potrzebne do wykonania ciasta cytrynowego
Do wykonania ciasta cytrynowego potrzebować będziemy następujących składników, w temperaturze pokojowej:
- 200 g masła
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka z 2 cytryn
Składniki na lukier
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4-5 łyżek soku z cytryny
Lukier otrzymamy po dokładnym połączeniu się obu składników.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie ciasta cytrynowego krok po kroku
Krok 1. W małym garnku roztapiamy masło i odstawiamy je do ostygnięcia.
Krok 2. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy do momentu uzyskania puszystej masy.
Krok 3. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.
Krok 4. Cytryny należy sparzyć polewając wrzątkiem i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Krok 5. Kolejno wyciskamy sok z 1 większej cytryny i wlewamy go do masy jajecznej. Dodajemy mąkę pszenną, przestygnięte masło oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji.
Krok 6. Następnie dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Przekładamy do keksówki o rozmiarze 13×25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Przestudzone ciasto polewamy lukrem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>