Przepis na kopytka ze szpinakiem. Zachwycają kolorem i smakiem

0
11758

Rozpływające się w ustach kopytka ze szpinakiem to zdecydowanie mój hit wśród przepisów na obiad. Szczególnie, że nie tylko ich smak jest bezkonkurencyjny, ale również wygląd. Szpinak nadaje kopytkom niesamowity zielony kolor, który zachęca do jedzenia także najmłodszych.

Przepis na kopytka ze szpinakiem idealnie sprawdzi się jeśli pozostał nam nadmiar ziemniaków z poprzedniego dnia. Jednak nawet jeśli ich nie mamy, warto ugotować ziemniaki specjalnie do przygotowania kopytek, bo jestem pewna, że ten obiad zasmakuje całej rodzinie.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pierogi z mięsem, które zawrócą Ci w głowie!
DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą. Idealny przepis na szybki rodzinny obiad

Kopytka ze szpinakiem – składniki:

Do przygotowania kopytek ze szpinakiem nie potrzeba wielu składników, z pewnością większość z nich masz w swoim domu. Podstawowymi produktami, które potrzebujemy jest świeży szpinak i ugotowane ziemniaki. Ten domowy przepis wykonasz ekspresowo!

– 800 g ugotowanych ziemniaków (schłodzonych)

– 3 garście świeżego szpinaku

– 150 g mąki pszennej

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– ½ łyżeczki soli

– 1 jajko

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na torcik Ferrero bez pieczenia - wyjątkowo pyszny i spektakularny
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na suflet czekoladowy - deser, który zachwyci każdego

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na kopytka ze szpinakiem krok po kroku:

Krok 1. Jeżeli masz ziemniaki z dnia poprzedniego to świetnie się nadadzą, a jeśli nie to musisz je ugotować, a następnie schłodzić.

Krok 2. Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę, tak aby powstała z nich miękka masa.

Krok 3. W osobnej misce umieść szpinak i jajko, potem całość zblenduj na papkę.

Krok 4. Następnie ziemniaki wraz ze szpinakiem, mąką pszenną, ziemniaczaną i solą wyrób na ciasto. Najłatwiej będzie to zrobić na podsypanym mąką blacie. Ugniataj kopytka ze szpinakiem aż do połączenia wszystkich składników – nie rób tego zbyt długo, ponieważ ciasto zacznie być klejące.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na oponki serowe z cynamonową posypką - tak pysznych jeszcze nie jadłeś
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na placek drożdżowy bez ucierania. Dodaj ulubione owoce i ciesz się pysznym ciastem

Krok 5. Tak przygotowaną masę dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki, następnie każdy kroimy na kawałki w kształt rombu.

Krok 6. Uformowane kopytka ze szpinakiem układamy na posypanej mąką desce lub blacie, w taki sposób aby się ze sobą nie skleiły. Następnie wrzucamy po kilka do gotującej się, osolonej wody.

Krok 7. Kopytka wyjmujemy z wody gdy zaczną wypływać na wierzch.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na domowe krokiety z pieczarkami i mozarellą. Pyszne danie w kilka chwil
DZISIAJ GRZEJE:  Schab po bałkańsku z ryżem - przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu danie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowe knedle z mięsem z rosołu. Uniwersalny przepis na pyszne ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Przepyszne kopytka. Ten przepis nigdy nie zawodzi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here