Przedstawiamy Wam przepis na pyszne przekładane ciasto. Placek pełen orzechów, to coś co kocham najbardziej. Koniecznie wypróbujcie przepis. Smacznego!
Składniki na ciasto – przekładaniec – przepis
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:
Składniki na ciasto:
- 135 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 80 g mąki
- 1 op. cukru pudru
W rondku roztapiamy masło i dodajemy posiekaną czekoladę. Całość rozpuszczamy podgrzewając powoli na ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Kolejno w osobnym garnku rozkłócamy jajka z cukrem. Wlewamy czekoladę i bardzo krótko miksujemy. Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o wymiarze około 23 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy je szpatułką. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy po upieczeniu i przekrawamy na dwa równe blaty.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na krem fistaszkowy – przepis
Do przygotowania kremu z fistaszek potrzebować będziemy następujących składników:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g masła orzechowego
- cukier puder do smaku
Dodatkowo:
- 100 g orzeszków ziemnych
- 1 puszka kajmaku
- 100 ml. śmietanki 30%
Przygotowanie kremu fistaszkowego zaczynamy od zmiksowania serka mascarpone z masłem orzechowym. Dosładzamy według swojego uznania cukrem pudrem.
Puszkę z masą kajmakową wstawiamy do garnuszka z wrzątkiem na około 15 minut, aby masa zrobiła się nieco rzadsza. 1/4 masy odkładamy do miski, a resztę przekładamy do rondelka i podgrzewamy ze śmietanką do uzyskanie płynnego, gładkiego sosu.
Na suchej patelni należy uprażyć orzeszki ziemne. Spodni blat ciasta smarujemy masą kajmakową, wykładamy 1/2 kremu fistaszkowego i przykładamy drugim blatem. Wierzch naszego ciasta smarujemy resztą kremu i posypujemy prażonymi orzeszkami. Całość polewamy sosem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>