Przekładaniec z fistaszkami – przepis na pyszne domowe ciasto

0
2296

Przedstawiamy Wam przepis na pyszne przekładane ciasto. Placek pełen orzechów, to coś co kocham najbardziej. Koniecznie wypróbujcie przepis. Smacznego!

Składniki na ciasto – przekładaniec – przepis

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:

Składniki na ciasto:

  • 135 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 80 g mąki
  • 1 op. cukru pudru
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

W rondku roztapiamy masło i dodajemy posiekaną czekoladę. Całość rozpuszczamy podgrzewając powoli na ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Kolejno w osobnym garnku rozkłócamy jajka z cukrem. Wlewamy czekoladę i bardzo krótko miksujemy. Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu połączenia się składników.

Dno tortownicy o wymiarze około 23 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy je szpatułką. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy po upieczeniu i przekrawamy na dwa równe blaty.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ze śliwkami posypane kruszonką

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Składniki na krem fistaszkowy – przepis

Do przygotowania kremu z fistaszek potrzebować będziemy następujących składników:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masła orzechowego
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 1 puszka kajmaku
  • 100 ml. śmietanki 30%
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Przygotowanie kremu fistaszkowego zaczynamy od zmiksowania serka mascarpone z masłem orzechowym. Dosładzamy według swojego uznania cukrem pudrem.

Puszkę z masą kajmakową wstawiamy do garnuszka z wrzątkiem na około 15 minut, aby masa zrobiła się nieco rzadsza. 1/4 masy odkładamy do miski, a resztę przekładamy do rondelka i podgrzewamy ze śmietanką do uzyskanie płynnego, gładkiego sosu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki na śmietanie - zrobisz je w 15 minut. Są niewiarygodnie smaczne, zachwycą wszystkich

Na suchej patelni należy uprażyć orzeszki ziemne. Spodni blat ciasta smarujemy masą kajmakową, wykładamy 1/2 kremu fistaszkowego i przykładamy drugim blatem. Wierzch naszego ciasta smarujemy resztą kremu i posypujemy prażonymi orzeszkami. Całość polewamy sosem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here