Przekładaniec z fistaszkami – przepis na pyszne domowe ciasto

Przedstawiamy Wam przepis na pyszne przekładane ciasto. Placek pełen orzechów, to coś co kocham najbardziej. Koniecznie wypróbujcie przepis. Smacznego!

Składniki na ciasto – przekładaniec – przepis

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:

Składniki na ciasto:

  • 135 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 80 g mąki
  • 1 op. cukru pudru

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

W rondku roztapiamy masło i dodajemy posiekaną czekoladę. Całość rozpuszczamy podgrzewając powoli na ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Kolejno w osobnym garnku rozkłócamy jajka z cukrem. Wlewamy czekoladę i bardzo krótko miksujemy. Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu połączenia się składników.

Dno tortownicy o wymiarze około 23 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy je szpatułką. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy po upieczeniu i przekrawamy na dwa równe blaty.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ze śliwkami posypane kruszonką

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Składniki na krem fistaszkowy – przepis

Do przygotowania kremu z fistaszek potrzebować będziemy następujących składników:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masła orzechowego
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 1 puszka kajmaku
  • 100 ml. śmietanki 30%

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Przygotowanie kremu fistaszkowego zaczynamy od zmiksowania serka mascarpone z masłem orzechowym. Dosładzamy według swojego uznania cukrem pudrem.

Puszkę z masą kajmakową wstawiamy do garnuszka z wrzątkiem na około 15 minut, aby masa zrobiła się nieco rzadsza. 1/4 masy odkładamy do miski, a resztę przekładamy do rondelka i podgrzewamy ze śmietanką do uzyskanie płynnego, gładkiego sosu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki na śmietanie - zrobisz je w 15 minut. Są niewiarygodnie smaczne, zachwycą wszystkich

Na suchej patelni należy uprażyć orzeszki ziemne. Spodni blat ciasta smarujemy masą kajmakową, wykładamy 1/2 kremu fistaszkowego i przykładamy drugim blatem. Wierzch naszego ciasta smarujemy resztą kremu i posypujemy prażonymi orzeszkami. Całość polewamy sosem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here