Powoli sezon na przetwory dobiega końca, dlatego zanim to się stanie, chcę się z Wami podzielić jednym z moich ulubionych domowych przepisów. Ogórki tarte do słoików to świetny sposób na szybki obiad zarówno na jesień jak i zimę. Każdy kto lubi zupę ogórkową będzie wniebowzięty mogąc dorzucić do garnka gotowe, starte i przede wszystkim pyszne ogórki. To nie tylko spora oszczędność czasu, ale również gwarancja wyjątkowego smaku.
Składniki na ogórki tarte do słoików:
Do przygotowania ogórków tartych do słoików potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 kg ogórków
- 4 średniej wielkości marchewki
- Kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki soli kamiennej
- Kilka gałązek pietruszki
Ogórki tarte na zimę – przepis krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności dokładnie umyj wszystkie ogórki, następnie obierz je i zetrzyj na tarce.
Krok 2. Potem to samo zrób z marchewkami, całość połącz ze sobą i dorzuć kilka ząbków czosnku oraz sól. Tak przygotowane ogórki tarte do słoików pozostaw na całą noc.
Krok 3. Na drugi dzień na dno każdego słoika włóż gałązkę kopru, a następnie wlej przygotowane wcześniej ogórki wraz z ich sokiem. Następnie na wierzch połóż po gałązce posiekanej pietruszki.
Krok 4. Słoiki zakręć i pozostaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, potem kiszone ogórki możesz przenieść je do piwnicy.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>