Ogórki w miodzie to jeden z przepisów, który poznałam stosunkowo niedawno, jednak już od pierwszego ogóreczka wiedziałam, że będę go robić bardzo często. Połączenie smaku warzyw z miodem daje nietypowy, słodki posmak, któremu z pewnością nie będziesz mógł się oprzeć! Dodatkowo są one bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu w porównaniu z innymi przetworami.
Składniki na ogórki w miodzie:
- 2 kilogramy ogórków gruntowych
- 1/2 łyżeczki gorczycy białej na słoik
- 2 ziarna ziela angielskiego na słoik
- 1 liść laurowy na słoik
- 2 ziarna pieprzu czarnego na słoik
- 1/2 ząbka czosnku na słoik
Zalewa:
- 4,5 szklanki wody
- 200 ml octu spirytusowego 10%
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Ogórki w miodzie – przepis krok po kroku
Krok 1. W pierwszej kolejności umyj dokładnie ogórki, a następnie zamocz je na około 2-3 godziny w zimnej wodzie.
Krok 2. Po tym czasie osusz ogórki i pokrój w nieco większe plastry, tak aby każdy miał około 2 cm grubości.
Krok 3. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie zalewy na ogórki w miodzie, aby to zrobić weź duży garnek i napełnij go wodą oraz octem. Następnie dodaj cukier i sól, włącz palnik. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia, potem odstaw do lekkiego przestudzenia.
Krok 4. Gdy zalewa chwilę przestygnie dodaj do niej miód, a następnie znów wymieszaj, aż do jego całkowitego rozpuszczenia.
Krok 5. Z przygotowanych składników powinno wystarczyć na około 4 słoiki o pojemności 900 ml, pamiętaj, aby każdy z nich był idealnie czysty, a najlepiej wyparzony.
Krok 6. Do każdego ze słoików włóż po 2 ziarna pieprzu i ziela, 1 liść laurowy, pół łyżeczki ziaren gorczycy i pół ząbka czosnku, następnie powkładaj pokrojonego na kawałki ogórka.
Krok 7. Na koniec zalej warzywa przygotowaną wcześniej zalewą, potem zakręć słoiki i zapasteryzuj je. Twoje ogórki już po kilku dniach przejdą pysznym aromatem miodowej zalewy, jednak najlepiej odczekać kilka tygodni, aby cieszyć się pyszną i chrupiącą przekąską.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>