Przepis na pyszne ogórki w miodzie. Wyjątkowy smak, któremu się nie oprzesz

0
25741
ogórki w miodzie

Ogórki w miodzie to jeden z przepisów, który poznałam stosunkowo niedawno, jednak już od pierwszego ogóreczka wiedziałam, że będę go robić bardzo często. Połączenie smaku warzyw z miodem daje nietypowy, słodki posmak, któremu z pewnością nie będziesz mógł się oprzeć! Dodatkowo są one bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu w porównaniu z innymi przetworami.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Składniki na ogórki w miodzie:

  • 2 kilogramy ogórków gruntowych
  • 1/2 łyżeczki gorczycy białej na słoik
  • 2 ziarna ziela angielskiego na słoik
  • 1 liść laurowy na słoik
  • 2 ziarna pieprzu czarnego na słoik
  • 1/2 ząbka czosnku na słoik
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grzebyki krucho-drożdżowe. Pyszne i w sam raz do porannej kawy

Zalewa:

  • 4,5 szklanki wody
  • 200 ml octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z czereśni – babciny przepis na niesamowitą czereśniówkę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Ogórki w miodzie – przepis krok po kroku

Krok 1.  W pierwszej kolejności umyj dokładnie ogórki, a następnie zamocz je na około 2-3 godziny w zimnej wodzie.

Krok 2.  Po tym czasie osusz ogórki i pokrój w nieco większe plastry, tak aby każdy miał około 2 cm grubości.

Krok 3.  Kolejnym krokiem będzie przygotowanie zalewy na ogórki w miodzie, aby to zrobić weź duży garnek i napełnij go wodą oraz octem. Następnie dodaj cukier i sól, włącz palnik. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia, potem odstaw do lekkiego przestudzenia.

Krok 4. Gdy zalewa chwilę przestygnie dodaj do niej miód, a następnie znów wymieszaj, aż do jego całkowitego rozpuszczenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym - smak mojego dzieciństwa

Krok 5.  Z przygotowanych składników powinno wystarczyć na około 4 słoiki o pojemności 900 ml, pamiętaj, aby każdy z nich był idealnie czysty, a najlepiej wyparzony.

Krok 6. Do każdego ze słoików włóż po 2 ziarna pieprzu i ziela, 1 liść laurowy, pół łyżeczki ziaren gorczycy i pół ząbka czosnku, następnie powkładaj pokrojonego na kawałki ogórka.

Krok 7.  Na koniec zalej warzywa przygotowaną wcześniej zalewą, potem zakręć słoiki i zapasteryzuj je. Twoje ogórki już po kilku dniach przejdą pysznym aromatem miodowej zalewy, jednak najlepiej odczekać kilka tygodni, aby cieszyć się pyszną i chrupiącą przekąską.

DZISIAJ GRZEJE:  Szybki przepis na pyszne ogórki po cygańsku. Idealne na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszna i zdrowa botwinka w słoikach na zimę. Aromatyczne przetwory idealne na zupę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnymsmaku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here