Przepis na pielmieni wieprzowo – wołowe. Pyszny dodatek np. do niedzielnego rosołu

0
4280

Pielmieni to malutkie pierożki nadziewane surowy mięsem. Farsz najlepiej przygotować z połączenia dwóch mięs – wieprzowego i wołowego. Pielmieni można podać na rożne sposoby. Według nas najlepiej smakują podane w gorącym rosole lub ze śmietaną.

Bardzo popularne jest podawanie pielmieni z dodatkiem kwaśnej śmietany wymieszanej z odrobiną octu. Idealne proporcje to trzy łyżki śmietany kwaśnej 18 % oraz łyżeczka octu spirytusowego 10 %. Śmietanę mieszamy po prostu z octem i podajemy obok pierożków jako sos.

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski maślane z sosem kurkowo-borowikowym - pyszny i szybki obiad

Składniki na pielmieni wieprzowo – wołowe

Składniki na ciasto z którego powinno nam wyjść średnio około 140-150 pielmieni.

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka gorącej wody
  • pół łyżeczki soli

Do miski przesiewamy całą mąkę. Dodajemy sól i wyrabiamy ciasto podlewając je gorącą wodą. Na samym końcu dodajemy dwie łyżki oleju. Wyrabiamy jeszcze chwilę i owijamy ciasto folią spożywczą. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Odstawiamy je na godzinę, by odpoczęło.

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka gołąbkowa - szybki i prosty sposób na obiad

Składniki na farsz do pielmieni – przepis

Składniki potrzebne na farsz do pielmieni to:

  • 150 g zmielonego mięsa wieprzowego np. karkówki
  • 150 g zmielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml bulionu
  • sól i pieprz do smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kartacze z mięsem - szybki i sycący obiad

Krok 1. Wołowinę oraz karkówkę należy zmielić najpierw na najgrubszych, a następnie na średnich oczkach maszynki do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. 

Krok 2. Cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę i należy ją delikatnie zaszklić na oleju. Dodajemy cebulę i żółtko do zmielonego mięsa.  Wlewamy bulion i wyrabiamy dokładnie masę mięsną.

Krok 3. 1/3 część ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na stolnicy i wykrawamy okręgi o średnicy ok. 6 cm. Na środek każdego z nich układamy odrobinę farszu i sklejamy nasze pielmieni. Tak samo postępujemy z resztą składników.

Krok 4. Pielmieni gotujemy małymi porcjami w osolonej wodzie. Podajemy z gorącym rosołem lub śmietaną. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here