Pielmieni to malutkie pierożki nadziewane surowy mięsem. Farsz najlepiej przygotować z połączenia dwóch mięs – wieprzowego i wołowego. Pielmieni można podać na rożne sposoby. Według nas najlepiej smakują podane w gorącym rosole lub ze śmietaną.
Bardzo popularne jest podawanie pielmieni z dodatkiem kwaśnej śmietany wymieszanej z odrobiną octu. Idealne proporcje to trzy łyżki śmietany kwaśnej 18 % oraz łyżeczka octu spirytusowego 10 %. Śmietanę mieszamy po prostu z octem i podajemy obok pierożków jako sos.
Składniki na pielmieni wieprzowo – wołowe
Składniki na ciasto z którego powinno nam wyjść średnio około 140-150 pielmieni.
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka gorącej wody
- pół łyżeczki soli
Do miski przesiewamy całą mąkę. Dodajemy sól i wyrabiamy ciasto podlewając je gorącą wodą. Na samym końcu dodajemy dwie łyżki oleju. Wyrabiamy jeszcze chwilę i owijamy ciasto folią spożywczą. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Odstawiamy je na godzinę, by odpoczęło.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na farsz do pielmieni – przepis
Składniki potrzebne na farsz do pielmieni to:
- 150 g zmielonego mięsa wieprzowego np. karkówki
- 150 g zmielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml bulionu
- sól i pieprz do smaku
Krok 1. Wołowinę oraz karkówkę należy zmielić najpierw na najgrubszych, a następnie na średnich oczkach maszynki do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Krok 2. Cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę i należy ją delikatnie zaszklić na oleju. Dodajemy cebulę i żółtko do zmielonego mięsa. Wlewamy bulion i wyrabiamy dokładnie masę mięsną.
Krok 3. 1/3 część ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na stolnicy i wykrawamy okręgi o średnicy ok. 6 cm. Na środek każdego z nich układamy odrobinę farszu i sklejamy nasze pielmieni. Tak samo postępujemy z resztą składników.
Krok 4. Pielmieni gotujemy małymi porcjami w osolonej wodzie. Podajemy z gorącym rosołem lub śmietaną. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>