Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na pyszne ogóreczki do słoików, jednak tym razem w wersji mini. Nie raz przygotowywałam koreczki z ogórków na zimę, jednak tym razem nieco zmodyfikowałam ten przepis i dodałam kolendrę, to był strzał w 10. Wystarczy jedna łyżeczka przyprawy, aby otrzymać zupełnie inny smak, który pokochają wszyscy.
Składniki na koreczki z ogórków na zimę – przepis:
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 2 średnie cebule
- 5 szklanek przegotowanej, letniej wody
- 0,5 szklanki soli kamiennej, niejodowanej
Na zalewę potrzebujesz:
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki octu 10%
- 0,5 łyżeczki kolendry w nasionkach
- 3 szklanki cukru
- 6 listków laurowych
*Szklanka 250 ml
Przepis na koreczki z ogórków na zimę krok po kroku:
Krok 1. Dokładnie umyj wszystkie ogórki, a następnie pokrój na grubsze plastry lub koreczki.
Krok 2. Obierz cebulę i posiekają ją w piórka, potem dodaj do miski z ogóreczkami i zamieszaj całość.
Krok 3. Letnią, przegotowaną wodę wymieszaj z solą kamienną, następnie zalej nią ogórki z cebulą. Odstaw na około 3 godziny, pamiętając aby co jakiś czas zamieszać.
Krok 4. W dużym garnku umieść wszystkie składniki na zalewę i dokładnie je wymieszaj, następnie doprowadź do zagotowania. Potem wyłącz palnik i pozostaw zalewę do wystygnięcia.
Krok 5. Umyj papryki, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w niewielkie paski lub kostkę.
Krok 6. Odlej z ogórków całą wodę, którą wypuściły, potem dodaj do nich pokrojoną paprykę i całość wymieszaj.
Krok 7. Przełóż warzywa do słoików, a następnie zalej je zalewą. Na koniec zakręć dobrze słoiki i zapasteryzuj je.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>