Przepis na koreczki z ogórków na zimę. Dodatek kolendry całkowicie odmienia ich smak

Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na pyszne ogóreczki do słoików, jednak tym razem w wersji mini. Nie raz przygotowywałam koreczki z ogórków na zimę, jednak tym razem nieco zmodyfikowałam ten przepis i dodałam kolendrę, to był strzał w 10. Wystarczy jedna łyżeczka przyprawy, aby otrzymać zupełnie inny smak, który pokochają wszyscy.

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

Składniki na koreczki z ogórków na zimę – przepis:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie cebule
  • 5 szklanek przegotowanej, letniej wody
  • 0,5 szklanki soli kamiennej, niejodowanej

Na zalewę potrzebujesz:

  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 0,5 łyżeczki kolendry w nasionkach
  • 3 szklanki cukru
  • 6 listków laurowych

*Szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszna i zdrowa botwinka w słoikach na zimę. Aromatyczne przetwory idealne na zupę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na koreczki z ogórków na zimę krok po kroku:

Krok 1. Dokładnie umyj wszystkie ogórki, a następnie pokrój na grubsze plastry lub koreczki.

Krok 2. Obierz cebulę i posiekają ją w piórka, potem dodaj do miski z ogóreczkami i zamieszaj całość.

DZISIAJ GRZEJE:  Najsmaczniejszy chłodnik z botwiny. Prosty przepis, który pokochasz

Krok 3. Letnią, przegotowaną wodę wymieszaj z solą kamienną, następnie zalej nią ogórki z cebulą. Odstaw na około 3 godziny, pamiętając aby co jakiś czas zamieszać.

Krok 4.  W dużym garnku umieść wszystkie składniki na zalewę i dokładnie je wymieszaj, następnie doprowadź do zagotowania. Potem wyłącz palnik i pozostaw zalewę do wystygnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnymsmaku

Krok 5. Umyj papryki, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w niewielkie paski lub kostkę.

Krok 6. Odlej z ogórków całą wodę, którą wypuściły, potem dodaj do nich pokrojoną paprykę i całość wymieszaj.

Krok 7. Przełóż warzywa do słoików, a następnie zalej je zalewą. Na koniec zakręć dobrze słoiki i zapasteryzuj je.

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na kiszone ogórki. Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta zasmażana. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu

DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here