Przepis na koreczki z ogórków na zimę. Dodatek kolendry całkowicie odmienia ich smak

0
7252
koreczki na zimę w słoikach

Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na pyszne ogóreczki do słoików, jednak tym razem w wersji mini. Nie raz przygotowywałam koreczki z ogórków na zimę, jednak tym razem nieco zmodyfikowałam ten przepis i dodałam kolendrę, to był strzał w 10. Wystarczy jedna łyżeczka przyprawy, aby otrzymać zupełnie inny smak, który pokochają wszyscy.

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

Składniki na koreczki z ogórków na zimę – przepis:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie cebule
  • 5 szklanek przegotowanej, letniej wody
  • 0,5 szklanki soli kamiennej, niejodowanej

Na zalewę potrzebujesz:

  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 0,5 łyżeczki kolendry w nasionkach
  • 3 szklanki cukru
  • 6 listków laurowych

*Szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszna i zdrowa botwinka w słoikach na zimę. Aromatyczne przetwory idealne na zupę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na koreczki z ogórków na zimę krok po kroku:

Krok 1. Dokładnie umyj wszystkie ogórki, a następnie pokrój na grubsze plastry lub koreczki.

Krok 2. Obierz cebulę i posiekają ją w piórka, potem dodaj do miski z ogóreczkami i zamieszaj całość.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na botwinkę. Jak dla mnie najlepszy

Krok 3. Letnią, przegotowaną wodę wymieszaj z solą kamienną, następnie zalej nią ogórki z cebulą. Odstaw na około 3 godziny, pamiętając aby co jakiś czas zamieszać.

Krok 4.  W dużym garnku umieść wszystkie składniki na zalewę i dokładnie je wymieszaj, następnie doprowadź do zagotowania. Potem wyłącz palnik i pozostaw zalewę do wystygnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnymsmaku

Krok 5. Umyj papryki, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w niewielkie paski lub kostkę.

Krok 6. Odlej z ogórków całą wodę, którą wypuściły, potem dodaj do nich pokrojoną paprykę i całość wymieszaj.

Krok 7. Przełóż warzywa do słoików, a następnie zalej je zalewą. Na koniec zakręć dobrze słoiki i zapasteryzuj je.

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na kiszone ogórki. Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta zasmażana. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu
DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here