Marcinek jest bardzo popularnym ciastem, które jest lubiane przez wszystkich. Niektórzy obawiają się wykonania tego wypieku, a jest to ciasto, które bardzo łatwo przygotować i nie warto się go bać. Co prawda, przygotowanie marcinka zajmuje troszkę czasu, ale zdecydowanie warto. W poniższym artykule przedstawię Ci przepis, z którym z pewnością sobie poradzisz. Zdecydowanie musisz wykonać ten przepis!
Marcinek jest ciastem złożonym z wielowarstwowych placków, pomiędzy którymi jest przepyszna masa. Całość tworzy przepyszne ciasto, które każde uwielbia. Wykonuję je kilka razy do roku na różnego rodzaju okazje. Moi domownicy wręcz uwielbiają marcinka. Wcale mnie to nie dziwi, gdyż ciasto jest niesamowicie pyszne!
Składniki na marcinka – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam szklanki 250 ml oraz tortownicy o średnicy 23 cm.
Składniki na placki:
- 125 g prawdziwego masła
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
Składniki na masę śmietankową:
- 1200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (bardzo schłodzonej)
- 400 g śmietany 18%
- niepełna szklanka cukru pudru
- wyciśnięty sok z połówki cytryny
- jedno opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- skruszone biszkopty lub ciastka
- kakao
Wykonanie marcinka krok po kroku – przepis:
Krok 1. Do miski o średniej wielkości wlewamy pół szklanki śmietany 18%, a następnie dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej. Odstawiamy na chwilę. Masa powinna podwoić swoją objętość.
Krok 2. W oddzielnej misce umieszczamy masło (musi być w temperaturze pokojowej), cukier oraz cukier wanilinowy. Na dość wysokich obrotach, miksujemy składniki do czasu powstania puszystej masy.
Krok 3. Do wcześniej przygotowanej masy dodajemy na samym początku jedno duże jajko, a następnie cały czas mieszając, dodajemy żółtka. Pamiętamy, aby nie przerywać miksowania, gdy dodajemy składniki.
Krok 4. Gdy żółtka całkowicie połączą się z miksowaną przez nas masą, dodajemy wcześniej przygotowaną śmietanę wraz z sodą oczyszczoną, mąkę, szczyptę soli i ugniatamy ręcznie, aż powstanie nam ciasto.
Krok 5. Dobrze ugniecione ciasto, dzielimy na 12 równych części, ok. 57 g każda. Spód tortownicy o wymiarach 23 cm, a następnie lekko rozwałkowujemy ciasto. Po tej czynności rozciągamy je na wymiar naszej tortownicy i wykładamy je na spód.
Krok 6. Ciasto pieczemy w temperaturze 175*C przez ok. 10 – 15 min (grzanie góra dół). Postępujemy tak z każdym kawałkiem ciasta. Placki należy wystudzić.
Krok 7. W tym kroku zajmiemy się przygotowaniem masy śmietankowej, którą umieścimy pomiędzy plackami.
Krok 8. W dość dużej misce umieszczamy schłodzoną śmietanę kremówkę 30% lub 36%, śmietanę 18% oraz cukier puder. Wszystkie składniki miksujemy mikserem na wysokich obrotach, do momentu powstania gęstej masy. Pod sam koniec ubijania dodajemy sok z cytryny.
Krok 9. Na paterze układamy placki, które przekładamy kremem śmietankowym. Musimy zostawić troszkę kremu, do posmarowania wierzchu i boku marcinka. Po przełożeniu kremem wszystkich placków, paterę i resztę kremu wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 10. Po upłynięciu wyznaczonego czasu, kremem który nam pozostał, rozsmarowujemy wierzch oraz boki ciasta, a następnie oprószamy je skruszonymi biszkoptami oraz kakao. Ciasto wkładamy na przynajmniej 7 godzin do lodówki.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>