Roladki z szynki z chrzanem to szybka przekąska na co dzień, jak i wspaniały dodatek na Wielkanocny stół. Są pyszne, świetnie się prezentują, a ponadto przepis na nie jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Warto przygotować ich większą ilość, ponieważ z pewnością ekspresowo znikną z talerzy, a i nawet jeśli kilka zostanie, to następnego dnia zachowają swój smak.
Wielkanocne śniadanie to okazja do przetestowania nowych przepisów na smaczne dania i przekąski. Jednak wbrew pozorom nie muszą one wymagać wiele pracy i czasu. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które nie lubią długo stać w kuchni, to z pewnością pokochasz ten przepis. Tym bardziej, że roladki z szynki z chrzanem to jedna z tych potraw, które znikają niemal tak szybko, jak pojawiają się na stole.
Składniki na roladki z szynki z chrzanem:
Czas przygotowania tej przekąski to około 15 minut, więc możesz ją zrobić nawet tuż przed śniadaniem. Ilość składników jaką podaję poniżej wystarczy na przygotowanie około 6-8 porcji, jednak jeśli zdecydujesz się zrobić większą ilość, po prostu podwój składniki. Ten domowy przepis jest tak pyszny, że ja zawsze przygotowuję roladki z szynki z chrzanem potrajając składniki, a tak aby mieć pewność, że dla każdego wystarczy.
– 6-8 plasterków szynki
– 3 jajka
– 1 łyżka majonezu
– 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
– szczypiorek
– sól
– pieprz
Przepis na roladki z szynki z chrzanem krok po kroku:
Krok 1. Przygotowywanie przekąski rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Gdy jajka się gotują, możesz w tym samym czasie umyć i posiekać szczypiorek.
Krok 2. Gdy jajka będą już gotowe to obierz je ze skorupek i zetrzyj na tarce.
Krok 3. Następnie dodaj do jajek chrzan, majonez, szczypiorek, a na koniec sól i pieprz. Potem całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Na blacie ułóż sobie plastry szynki, a potem do każdego z nich włóż porcję przygotowanego farszu.
Krok 5. Plasterki zawiń w ruloniki, a następnie przewiąż je szczypiorkiem – zapobiegnie to rozwijaniu się szynki i będzie świetną dekoracją, przykuwającą wzrok na Wielkanocnym stole.
Krok 6. Tak przygotowane roladki z szynki z chrzanem przechowuj w lodówce, dzięki temu będą świeże i pyszne nawet przez kilka dni.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>