Ciasto kora dębu jest zdecydowanie ciastem, które wyróżnia się swoją oryginalnością. Mówiąc szczerze, nie spotkałam się jeszcze z osobą, która znałaby przepis na to nieziemskie ciasto, choć jest to bardzo zaskakujące. Krem brzoskwiniowy aż rozpływa się w ustach. Ciasto jest wręcz obłędne i każdy powinien znać ten przepis. Koniecznie wypróbuj przepis i ciesz się tym pysznym oryginalnym ciastem!
Uwielbiam to ciasto, gdyż jest idealne na każda okazję, może też posłużyć jak torcik. Wypiek ten jest banalnie prosty, więc jeżeli będziesz się trzymać tego przepisu krok po kroku, osiągniesz najlepszy efekt końcowy. Polecam ten przepis każdej osobie, która chcę zrobić przepyszne ciasto!
Składniki na ciasto kora dębu – przepis:
Do wykonania ciasta kora dębu użyłam blaszki o wymiarach 33 x 24 cm.
Składniki na blaty kokosowo-orzechowe:
- 8 białek
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g rodzynek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 180 g cukru
Składniki na krem brzoskwiniowy:
- sok z puszki brzoskwiń (puszka 820 g)
- 300 ml wody
- 300 g masła
- 5 żółtek
- 100 g cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
Dodatkowo:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 paczki delicji pomarańczowych
- brzoskwinie z puszki
- wódka do nasączenia delicji i blatów
Wykonanie ciasta kora dębu krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od wykonania blatów kokosowo-orzechowych. Białka ubijamy na sztywna masę, a następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce.
Krok 2. Gdy białka z cukrem będą idealnie ubite, dodajemy stopniowo po jednym żółtku (każde żółtko miksujemy przynajmniej przez minutę). Potem przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 3. Przesianą mąkę oraz orzechy, kokos i rodzynki dodajemy do ubitych białek z cukrem i żółtkami. Następnie całość dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki były dobrze rozmieszczone w cieście.
Krok 4. Pół ciasta przekładamy do przygotowanej blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150*C przez ok. 30 min. Potem pieczemy druga połowę ciasta (mają nam wyjść dla identyczne blaty).
Krok 5. W kolejnym kroku zajmiemy się przygotowaniem kremu brzoskwiniowego, dlatego sok oraz 150 ml wody gotujemy w garnku. Następnie budynie rozrabiamy z pozostałą ilością wody i rozrabiamy budyń wraz z mąką i żółtkami. Potem gotujemy budyń i odstawiamy do przestudzenia.
Krok 6. Następnie miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do powstania puszystej masy.
Krok 7. Stopniowo dodajemy budyń łyżka po łyżce (nadal miksując, ale na wolnych obrotach), a potem odkładamy krem do schłodzenia.
Krok 8. Galaretki rozpuszczamy w ok. 750 ml wrzątku, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 9. Zaczniemy już składać nasze ciasto, dlatego blat wkładamy na dno formy i nasączamy wódką. Następnie przekładamy połowę kremu brzoskwiniowego, a potem nasączamy delicje i układamy je na kemie (galaretką w dół).
Krok 10. Przykrywamy delicje druga częścią kremu, a następnie przykrywamy drugą część blatu. Nasączamy go, a potem układamy na niego brzoskwinie i zalewamy galaretką.
Krok 11. Na koniec ciasto wstawiamy do lodówki, aby stężało.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>