Galaretka drobiowa to zdecydowanie przysmak mojego dzieciństwa i jestem pewna, że nie jedno z was w domu miało to przepyszne danie. Pamiętam jak babcia przygotowywała galaretkę drobiową i każdy się nią zajadał. U mnie w domu zawsze jedliśmy galaretkę drobiową oblaną małą ilością octu. Koniecznie wypróbuj ten najlepszy domowy przepis!
Galaretka drobiowa jest daniem, które robię kilka razy w roku i śmiało mogę stwierdzić, że za każdym razem smakuje mi jeszcze bardziej. Nie wymaga dużo pracy w przygotowaniu, dlatego jest idealną propozycją w czasie świąt Wielkanocnych, gdzie niektóre dania są pracochłonne. Serdecznie polecam Ci ten przepis na pyszną galaretkę drobiową!
Składniki na galaretkę drobiową – przepis:
- 3 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- kukurydza i groszek według własnego uznania
- 1/2 selera
- 1 cebula
- zielona część pora
- pęczek pietruszki
- jajko ugotowane na twardo
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5-6 ziarenek pieprzu
- żelatyna
- przyprawa uniwersalna
Wykonanie galaretki drobiowej krok po kroku – przepis:
Krok 1. Udka z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie wykładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby woda była jeszcze 3 cm ponad kurczakiem.
Krok 2. Marchewki i seler dokładnie myjemy, a potem kroimy w paski o średniej wielkości.
Krok 3. Por i natkę pietruszki dokładnie myjemy, a następnie związujemy ze sobą.
Krok 4. Cebulę w całości obieramy z warstw.
Krok 5. W czasie, gdy udka się ugotują zdejmujemy z powierzchni szum, a następnie do garnka wrzucamy wszystkie warzywa.
Krok 6. Do garnka wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, potem dodajemy przyprawę uniwersalną oraz pieprz.
Krok 7. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, a następnie po ugotowaniu i wystudzeniu wyjmujemy udka i kroimy na drobne kawałki.
Krok 8. Wywar przecedzamy przez sitko i dodajemy 4 – 5 łyżeczek żelatyny na litr zalewy.
Krok 9. Do formy lub salaterek dodajemy pokrojone w plastry jajko i warzywa (np. marchewki z wywaru, kukurydza, groszek) oraz mięso. Całość zalewamy wywarem z żelatyną. Odstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce do stężenia.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>