Ogórki po królewsku zdecydowanie są jednym z moich ulubionych pomysłów na przetwory. Idealnie sprawdzają mi się do obiadów, kolacji i nie tylko. Są wręcz idealne jako dodatek do potraw grillowych, jak i również do kanapek. Ich wykonanie nie zajmuje dużej ilości czasu, także nie spędzisz za dużo czasu w kuchni. Polecam!
Ogórki po królewsku wykonuję co roku i co roku cieszą się ogromną popularnością wśród moich najbliższych. Za każdym razem jestem wychwalana przez moich najbliższych. Często wyjmuję ogórki po królewsku z mojej spiżarni, gdy mam spotkania ze znajomymi i wiele razy zostałam poproszona o przepis. Koniecznie wypróbuj ten łatwy domowy przepis!
Składniki na ogórki po królewsku – przepis:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 1 duża łyżka miodu
- 5 gałązek kopru z kwiatem
- 10 ząbków czosnku
- 5 łyżeczek gorczycy
- Po 2-3 ziarenka ziela angielskiego na słoik
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie ogórków po królewsku krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od dokładnego umycia ogórków gruntowych i obcięcia końcówek.
Krok 2. Ogórki kroimy na plasterki, a potem zasypujemy solą i odstawiamy na 1 h, aby ogórki puściły sok.
Krok 3. Po upłynięciu wyznaczonego czasu odlewamy sok.
Krok 4. Słoiki dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy i osuszamy.
Krok 5. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru z kwiatem, a następnie wkładamy ogórki. Dodajemy również po dwa ząbki czosnku ( przekrojone na pół) oraz po jednej łyżeczce gorczycy i ziele angielskie.
Krok 6. W garnku zagotowujemy wodę, ocet, cukier i miód. Ciepłą zalewą zalewamy słoiki, zakręcamy. Potem pasteryzujemy.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>