Przepis na fenomenalny sok arbuzowy. Orzeźwienie latem i bomba witaminowa zimą

Arbuz i truskawki to z pewnością dwa najpopularniejsze owoce, których wyczekujemy w sezonie letnim. Chyba każdy z nas przynajmniej raz przygotowywał konfitury, kompoty lub inne przetwory z truskawek, jednak mało kto decydował się na pasteryzowanie arbuza. Warto jednak wypróbować zrobić samodzielnie sok arbuzowy, bowiem dzięki temu możemy cieszyć się jego orzeźwiającym smakiem również w środku zimy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z kwiatów lipy. Nie ma sobie równych przy przeziębieniu i grypie

Składniki na sok arbuzowy:

  • 6 kilogramów arbuza
  • 1 cytryna
  • Około ½ kilograma cukru (można dodać mniej lub więcej w zależności od tego jak słodki chcemy otrzymać sok)
  • Opcjonalnie inne dodatki: jabłka, jagody lub mięta

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki robię od lat

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sok arbuzowy przepis krok po kroku:

Krok 1. Zanim przystąpimy do robienia soku należy pokroić arbuza na mniejsze kawałki, a następnie pozbyć się z niego pestek.

Krok 2. Cytrynę umyj i przekrój, potem wyciśnij z niej cały sok.

DZISIAJ GRZEJE:  Nawóz do pomidorów z kilku składników. Dodaj go podczas kwitnienia, a będą czerwone i jędrne

Krok 3. Przygotowanego arbuza przetrzyj dokładnie przez sito do dużego garnka, następnie dodaj sok z cytryny i cukier. Potem całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 4. Sok arbuzowy gotuj na małym ogniu, aż do momentu gdy z jego powierzchni zniknie biała piana.

Krok 5. Na koniec przelej całość do słoików i zapasteryzuj.

Jeśli mamy ochotę na małą mieszankę polecam również dodać do soku podczas gotowania trochę innych owoców lub mięty. Wzbogacą one nasz sok wyjątkowym smakiem i witaminami.

sok arbuzowy

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszna domowa lemoniada na gorące dni. Ten smak to powrót do lat dzieciństwa

DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kurczak w nadziewanej kieszonce - świetny przepis na obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z selera konserwowego - prosty i szybki przepis

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników

Ciasta bez pieczenia bywają bardzo proste do przygotowania i to jest ich największą siłą....

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here