Arbuz i truskawki to z pewnością dwa najpopularniejsze owoce, których wyczekujemy w sezonie letnim. Chyba każdy z nas przynajmniej raz przygotowywał konfitury, kompoty lub inne przetwory z truskawek, jednak mało kto decydował się na pasteryzowanie arbuza. Warto jednak wypróbować zrobić samodzielnie sok arbuzowy, bowiem dzięki temu możemy cieszyć się jego orzeźwiającym smakiem również w środku zimy.
Składniki na sok arbuzowy:
- 6 kilogramów arbuza
- 1 cytryna
- Około ½ kilograma cukru (można dodać mniej lub więcej w zależności od tego jak słodki chcemy otrzymać sok)
- Opcjonalnie inne dodatki: jabłka, jagody lub mięta
Sok arbuzowy przepis krok po kroku:
Krok 1. Zanim przystąpimy do robienia soku należy pokroić arbuza na mniejsze kawałki, a następnie pozbyć się z niego pestek.
Krok 2. Cytrynę umyj i przekrój, potem wyciśnij z niej cały sok.
Krok 3. Przygotowanego arbuza przetrzyj dokładnie przez sito do dużego garnka, następnie dodaj sok z cytryny i cukier. Potem całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Krok 4. Sok arbuzowy gotuj na małym ogniu, aż do momentu gdy z jego powierzchni zniknie biała piana.
Krok 5. Na koniec przelej całość do słoików i zapasteryzuj.
Jeśli mamy ochotę na małą mieszankę polecam również dodać do soku podczas gotowania trochę innych owoców lub mięty. Wzbogacą one nasz sok wyjątkowym smakiem i witaminami.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>