Zapomnijcie o zwykłej cukinii, a odkryjcie magię Cukinii Kiszonej w Słoiku – prawdziwej uczty dla podniebienia i ukochanego przysmaku naszych przodków. To nie tylko smaczna i aromatyczna kiszonka, ale także prawdziwy skarb zdrowia.
Cukinia kiszona pełna jest witamin i minerałów, a jej właściwości antyoksydacyjne chronią nas przed działaniem wolnych rodników. To prawdziwy eliksir zdrowia, który nie tylko wspomaga trawienie, ale również przyczynia się do ogólnego dobrego samopoczucia.
Składniki potrzebne do wykonania przepisu:
Składniki:
- 2 młode cukinie,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ząbki czosnku,
- pół łyżki soli kamiennej,
- 0,5 l wody.
- Opcjonalnie mała gałązka rozmarynu do każdego słoika
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Instrukcja do wykonania przepisu na kiszoną cukinię – krok po kroku:
Krok 1. Jako pierwszy krok, cukinię należy dokładnie umyć i przekroić na pół. Wydrąż środek miąższu łyżką. Najlepiej w tym przepisie sprawdzi się młoda cukinia, ponieważ jej skórka jest delikatna więc przetwory będą miały najlepszy smak. Pokrojone w słupki warzywa układamy pionowo w słoiku.
Krok 2. Teraz wyparz i dokładnie oczyść słoiki. Do słoików dodaj obrane i przekrojone ząbki czosnku, ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe. Następnie do słoików wyłóż pokrojoną cukinię. Pamiętaj, aby warzywa były ciasno ułożone.
Krok 3. Następnie należy przygotować zalewę. Do szerokiego garnka wlej wodę, a potem zagotuj. Do wody dodaj nieco soli. Gdy zalewa wystygnie, zalej cukinię. Słoiki należy zakręcić, jednakże nie zbyt ciasno aby proces fermentacji mógł zajść. Przetwory odłóż na około tydzień w ciemne miejsce.
Teraz, gdy cukinie zostały dokładnie przygotowane i umieszczone w słoikach, pozostaje nam tylko cieszyć się smakiem tej wyjątkowej przetwory. Cukinia w Słoiku to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań, ale także doskonała okazja, aby zachować smak lata na dłużej.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>