Ta cukinia w zalewie musztardowej nie ma sobie równych. Niesamowicie wyrazisty smak

0
36063
cukinia w zalewie musztardowej

Jeśli nie masz pomysłu jak wykorzystać zbyt obfite zbiory cukinii przybywamy z pomocą. Cukinia w zalewie musztardowej to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek i obiadu, a jej wyrazisty smak nie pozwoli Ci o sobie zapomnieć na długo. Część mojej rodziny, uważa, że jest ona o niebo lepsza niż przetwory z ogórków, ale najlepiej przekonać się samemu. Dla mnie jest równie przepyszna, Wam też z pewnością zasmakuje.

DZISIAJ GRZEJE:  Mechowiec - przepis na szpinakowe ciasto o niebiańskim smaku. Idealne do kawy

Cukinia w zalewie musztardowej – składniki:

  • 4 kilogramy cukinii
  • 2 szklanki octu spirytusowego
  • 3 litry wody
  • 2 szklanki cukru
  • 10 łyżek musztardy
  • 4 łyżki soli
  • Liście laurowe
  • Gałązki kopru z baldachami
  • Ziarna ziela angielskiego

*szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Zapomniany przepis na ciasto „Piotruś na miodzie”. Miodowy przysmak naszych babć

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na cukinię w zalewie krok po kroku:

Krok 1. Na początek umyj i obierz każdą cukinię, następnie przekrój każdą z nich na pół i wyrzuć pestki. Warzywo pokrój w słupki, a potem włóż pionowo do czystych, a najlepiej wyparzonych słoików.

Krok 2. Do każdego słoika dorzuć po kilka ziaren ziela angielskiego, 1 gałązkę kopru, a także 1-2 liście laurowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

Krok 3. Wlej 3 litry wody do większego garnka, a potem wsyp do niej sól i cukier, na koniec dodaj ocet. Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu, tak aby wszystkie sypkie składniki się rozpuściły.

Krok 4. Zalewa zawdzięcza swój wyrazisty smak właśnie musztardzie, dlatego na koniec należy dodać 10 łyżek. Wymieszaj ponownie całą zalewę, a następnie zalej nią warzywa. Gdy cukinia w zalewie musztardowej jest już w słoikach, potem wystarczy zakręcić je i zapasteryzować.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na panierowaną kapustę - tego jeszcze nie jadłeś
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne czekoladowe ciasto z masą budyniową - sprawdź koniecznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zimową sałatkę z kapusty i papryki - pyszna i zdrowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here