Właśnie trwa sezon na domowe przetwory, które będziemy wykorzystywać w zimę. Moją dzisiejszą propozycją są przepyszne Ogórki Maggi. Są obłędne, gdyż ich smak jest niesamowity. Po wielu miesiącach w słoiku, ogórki zachowują swoją pierwotną twardość. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się przepysznymi przetworami w swojej spiżarni!
Uwielbiam lato pod względem tego, że mogę w pełni cieszyć się z przepysznych ogórków z mojego ogrodu, ale nie tylko. Moja spiżarnia jest już prawie pełna, gdyż mój ogród obfitował wieloma owocami jak i warzywami. Serdecznie polecam Ci ten przepis!
Składniki na Ogórki Maggi – przepis:
- 3 kg ogórków
- 250 ml octu
- 1250 ml wody
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanka cukru
- 1 główka czosnku
- kilka gałązek kopru
- kilka gałązek lubczyku
- gorczyca
- liście laurowe
Przygotowanie Ogórków Maggi krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od dokładnego umycia ogórków. (Jeżeli lubisz, możesz odciąć końcówki, ale nie jest to krok konieczny).
Krok 2. Do każdego ze słoików wkładamy po 2 ząbki czosnku, gałązce kopru, gałązce lubczyku i jeden liść laurowy.
Krok 3. Do każdego ze słoików wsypujemy kilka ziarenek gorczycy.
Krok 4. Do słoików wkładamy ciasno ogórki, aż pod pokrywkę.
Krok 5. Do dość dużego garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy sól oraz cukier.
Krok 6. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie w momencie kiedy zalewa się zagotuje, wlewamy ją do słoików.
Krok 7. Słoiki zakręcamy, a następnie pasteryzujemy ok. 5 min od momentu wrzenia.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>