Czosndogi to ostatnio prawdziwy hit wśród przepisów kulinarnych. Ciepła chrupiąca bułka czosnkowo-masłowa z gorącą parówką i orzeźwiającą salsą pomidorowo-ogórkową z odrobiną cebuli to musi wybornie smakować. Podzielimy się z Wami tym przepisem.
Czosndogi najlepiej smakują ze świeżymi, aromatycznymi warzywami. Dodatkiem może być też domowy sos czosnkowy, za jego sprawą nasze danie stanie się jeszcze bardziej czosnkowe i wyraziste.
Przepis na sos czosnkowy idealny do czosdogów
By samemu przygotować taki sos wystarczy zmieszać 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany z 2 łyżeczkami majonezu. Przecisnąć przez praskę dwa-trzy ząbki czosnku i opcjonalnie dodać pokrojony koperek. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Gotowe! Sos idealnie będzie się łączyć również z każdego rodzaju mięsem, idealnie nada się jako dodatek do grilla.
Szybki przepis na Czosndogi – dobre na obiad czy kolację
Poniżej przedstawiamy Wam składniki, które potrzebne będą do przygotowania czosndogów:
- 1 bagietka czosnkowa do pieczenia
- szczypiorek
- 2 parówki
- 100 gramów sera mozzarelli
- keczup, majonez (jako dodatki)
- opcjonalnie boczek, papryczki chili czy czerwona, drobno posiekana cebula
Jak w prosty sposób wykonać domowe czosndogi
- Przygotowanie naszego dania zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni, grzanie gór-dół bez termoobiegu.
- Następnie przygotowujemy wszystkie składniki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i siekamy na drobno.
- Bagietkę kroimy przez środek, tak jak w przypadku hot-doga.
- Środek bagietki smarujemy około dwoma łyżeczkami keczupu.
- Bułkę posypujemy niewielką ilością żółtego sera.
- Kolejno układamy na niego nasze parówki i znów posypujemy serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 13-15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, czosndoga polewamy sosem czosnkowym oraz keczupem.
- Posypujemy szczypiorkiem i danie jest gotowe.
Dodatki do czosndoga – przepis na salsę
Do naszego czosndoga możemy wykorzystać przeróżne dodatki. Jeśli lubimy ostre dania możemy dodać odrobinę drobno posiekanej papryczki chili. Idealnie do naszego dania będzie pasował również boczek usmażony na suchej patelni, dzięki temu będzie chrupiący i aromatyczny.
Do przygotowania salsy pomidorowo-ogórkowej potrzebne nam będą 2 sztuki pomidora malinowego, dwie sztuki ogórka zielonego, pół cebuli czerwonej, kolendra, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki należy drobno pokroić i wymieszać ze sobą.
Życzymy smacznego i zapraszamy do zobaczenia innych naszych przepisów.