Czosndog to prawdziwy hit ostatnich czasów. Zobacz przepis

Czosndogi to ostatnio prawdziwy hit wśród przepisów kulinarnych. Ciepła chrupiąca bułka czosnkowo-masłowa z gorącą parówką i orzeźwiającą salsą pomidorowo-ogórkową z odrobiną cebuli to musi wybornie smakować. Podzielimy się z Wami tym przepisem.

Czosndogi najlepiej smakują ze świeżymi, aromatycznymi warzywami. Dodatkiem może być też domowy sos czosnkowy, za jego sprawą nasze danie stanie się jeszcze bardziej czosnkowe i wyraziste.

DZISIAJ GRZEJE:  Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie

Przepis na sos czosnkowy idealny do czosdogów

By samemu przygotować taki sos wystarczy zmieszać 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany z 2 łyżeczkami majonezu. Przecisnąć przez praskę dwa-trzy ząbki czosnku i opcjonalnie dodać pokrojony koperek. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Gotowe! Sos idealnie będzie się łączyć również z każdego rodzaju mięsem, idealnie nada się jako dodatek do grilla.

Szybki przepis na Czosndogi – dobre na obiad czy kolację

Jak w prosty sposób wykonać domowe czosndogi

  1. Przygotowanie naszego dania zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni, grzanie gór-dół bez termoobiegu.
  2. Następnie przygotowujemy wszystkie składniki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i siekamy na drobno.
  3. Bagietkę kroimy przez środek, tak jak w przypadku hot-doga.
  4. Środek bagietki smarujemy około dwoma łyżeczkami keczupu.
  5. Bułkę posypujemy niewielką ilością żółtego sera.
  6. Kolejno układamy na niego nasze parówki i znów posypujemy serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 13-15 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika, czosndoga polewamy sosem czosnkowym oraz keczupem.
  8. Posypujemy szczypiorkiem i danie jest gotowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepsze ciasta domowe. Te przepisy skradły serca miłośników słodkości

Dodatki do czosndoga – przepis na salsę

Do naszego czosndoga możemy wykorzystać przeróżne dodatki. Jeśli lubimy ostre dania możemy dodać odrobinę drobno posiekanej papryczki chili. Idealnie do naszego dania będzie pasował również boczek usmażony na suchej patelni, dzięki temu będzie chrupiący i aromatyczny.

DZISIAJ GRZEJE:  Kania czubajka - sprawdź przepis na idealna panierkę! Takiej jeszcze nie jadłeś

Do przygotowania salsy pomidorowo-ogórkowej potrzebne nam będą 2 sztuki pomidora malinowego, dwie sztuki ogórka zielonego, pół cebuli czerwonej, kolendra, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki należy drobno pokroić i wymieszać ze sobą.

Życzymy smacznego i zapraszamy do zobaczenia innych naszych przepisów.

 

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników

Ciasta bez pieczenia bywają bardzo proste do przygotowania i to jest ich największą siłą....

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here