Co zrobić by placki ziemniaczane nie ciemniały? Przepis na idealne placki

0
7214
placki ziemniaczane

Z sosem węgierskim, z kwaśną śmietaną czy z samym cukrem – niezależnie od tego, który przepis na placki ziemniaczane jest Twoim ulubionym, zawsze podczas przygotowywania ich spotykamy się z tym samym problemem. Nawet jeśli robimy placki z obranych przed momentem ziemniaków niestety przybierają one niezbyt apetyczną, ciemną barwę, która całkowicie psuje nam wizualny efekt naszej pracy. Mamy jednak kilka sprawdzonych sposobów, które sprawią, że placuszki będą nie tylko smakować wyśmienicie, ale również ich wygląd nie będzie odstawał od tych zrobionych w najlepszych restauracjach!

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy domowy sposób na nieprzyjemny zapach z pralki. Sam ocet to za mało

Czy ciemne placki ziemniaczane są mniej smaczne?

Ziemniaki zawierają enzym oksydazę polifenolową, która gdy wchodzi w reakcję z powietrzem powoduje ich ciemną barwę. Najbardziej widoczne jest to po ich rozdrobnieniu na tarce, wystarczy chwila by nabrały niezbyt apetycznego koloru. Widząc to już doskonale wiemy, że placki ziemniaczane będą w podobnym odcieniu.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak prać białe skarpetki? 4 proste i niezawodne sposoby

Jednakże szarawe ciasto mimo niezbyt estetycznego wyglądu nie wpływa na jakość naszego dania ani nie jest dla nas szkodliwe. Placki mimo koloru nie zmienią swojego smaku i z pewnością nadal będą zachwycać każdego kto zdecyduje się ich spróbować. Jednak jeśli chcemy by były one nie tylko pyszne, ale również pięknie się prezentowały, polecamy wypróbować nasze 3 sposoby.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy odświeżacz powietrza. Prosty i szybki sposób na ładny zapach w domu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

3 sposoby na jasne i rumiane placki ziemniaczane

Sposób 1. Najprostszym sposobem na to by nasze placki nie ciemniały jest dodanie do masy dosłownie kilku kropel soku z cytryny. Równie dobrze sprawdzi się kilka ziarenek kwasku cytrynowego, jednak uważaj by nie przesadzić, ponieważ zbyt duża ilość może wpłynąć na smak Twojego dania.

Sposób 2. Piękne, jasne placki ziemniaczane uzyskasz również dodając do przygotowanej masy trochę kwaśnej śmietany. Aby ograniczyć działanie enzymu powodującego ciemnienie ziemniaków wystarczy dodać 1-2 łyżki śmietany.

Sposób 3. W celu uniknięcia ciemnej barwy placków polecane jest też posypanie startych ziemniaków warstwą mąki. Pamiętajmy jednak, że zadziała to tylko wtedy gdy zrobimy to tuż po starciu. Następnie możemy mąkę po prostu zebrać i wyrzucić lub wymieszać z masą, jeżeli wcześniej nie dodaliśmy jej odpowiednią ilość.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak zrobić dobry lukier - przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sposób na oczyszczenie tętnic i wzmocnienie odporności - musisz znać ten przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Co zrobić, aby Twoje storczyki kwitły przez cały rok? 4 sprawdzone triki 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here