Z sosem węgierskim, z kwaśną śmietaną czy z samym cukrem – niezależnie od tego, który przepis na placki ziemniaczane jest Twoim ulubionym, zawsze podczas przygotowywania ich spotykamy się z tym samym problemem. Nawet jeśli robimy placki z obranych przed momentem ziemniaków niestety przybierają one niezbyt apetyczną, ciemną barwę, która całkowicie psuje nam wizualny efekt naszej pracy. Mamy jednak kilka sprawdzonych sposobów, które sprawią, że placuszki będą nie tylko smakować wyśmienicie, ale również ich wygląd nie będzie odstawał od tych zrobionych w najlepszych restauracjach!
Czy ciemne placki ziemniaczane są mniej smaczne?
Ziemniaki zawierają enzym oksydazę polifenolową, która gdy wchodzi w reakcję z powietrzem powoduje ich ciemną barwę. Najbardziej widoczne jest to po ich rozdrobnieniu na tarce, wystarczy chwila by nabrały niezbyt apetycznego koloru. Widząc to już doskonale wiemy, że placki ziemniaczane będą w podobnym odcieniu.
Jednakże szarawe ciasto mimo niezbyt estetycznego wyglądu nie wpływa na jakość naszego dania ani nie jest dla nas szkodliwe. Placki mimo koloru nie zmienią swojego smaku i z pewnością nadal będą zachwycać każdego kto zdecyduje się ich spróbować. Jednak jeśli chcemy by były one nie tylko pyszne, ale również pięknie się prezentowały, polecamy wypróbować nasze 3 sposoby.
3 sposoby na jasne i rumiane placki ziemniaczane
Sposób 1. Najprostszym sposobem na to by nasze placki nie ciemniały jest dodanie do masy dosłownie kilku kropel soku z cytryny. Równie dobrze sprawdzi się kilka ziarenek kwasku cytrynowego, jednak uważaj by nie przesadzić, ponieważ zbyt duża ilość może wpłynąć na smak Twojego dania.
Sposób 2. Piękne, jasne placki ziemniaczane uzyskasz również dodając do przygotowanej masy trochę kwaśnej śmietany. Aby ograniczyć działanie enzymu powodującego ciemnienie ziemniaków wystarczy dodać 1-2 łyżki śmietany.
Sposób 3. W celu uniknięcia ciemnej barwy placków polecane jest też posypanie startych ziemniaków warstwą mąki. Pamiętajmy jednak, że zadziała to tylko wtedy gdy zrobimy to tuż po starciu. Następnie możemy mąkę po prostu zebrać i wyrzucić lub wymieszać z masą, jeżeli wcześniej nie dodaliśmy jej odpowiednią ilość.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>