Przetwory na zimę: przepis na wyjątkowe patisony z chili, od których trudno się oderwać

0
1460

Wśród moich przetworów na zimę nie mogło zabraknąć również patisonów, które posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Ta odmiana dyni zwyczajnej jest pełna witamin i minerałów. Już jedna filiżanka ugotowanego patisona zapewnia nam 43% zapotrzebowania na witaminę C! Oprócz tego nasze patisony z chili dają nam 13% dziennej wartości kwasu foliowego, a także duże ilości witaminy A, B6 czy magnezu i potasu. Samo zdrowie!

Warto dbać o swój organizm dostarczając mu odpowiednią ilość witamin, ale możemy robić w to sposób jak najbardziej przyjemny, a więc zajadając się smakołykami. Jest to szczególnie ważne jesienią, kiedy nasza odporność mocno spada. Patisony z chili są nie tylko bardzo zdrowe, ale również mają niesamowity smak. Każdy choć raz powinien ich spróbować, a z pewnością wykorzysta przepis ponownie.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta w słoikach. Szybki, sprawdzony przepis na wyśmienite przetwory
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

Patisony z chili – składniki na przetwory na zimę:

Patisony z chili są niesamowicie łatwe w przygotowaniu, a przy tym nie zawierają zbyt wielu wymyślnych składników.  Jednak dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw, nasze przetwory z przepisu smakują po prostu obłędnie.

  • 1 kilogram niewielkich patisonów
  • ½ główki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1 papryczka chili
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 10 ziarenek gorczycy
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
DZISIAJ GRZEJE:  Pasta z cukinii na zimę. Pyszna i zdrowa, do zrobienia w kilka minut
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z cukinii w pysznej marynacie. Przepis na słoiczki siostry Anastazji

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na patisony z chili krok po kroku:

Krok 1. Na początek umyj dokładnie wszystkie patisony, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Potem włóż je do czystych, wyparzonych słoików.

Krok 2. Obrany czosnek oraz chili siekamy na drobne kawałeczki, a potem dodajemy do słoików z patisonami.

Krok 3. Nadszedł moment w którym musimy przygotować zalewę. W tym celu w garnuszku  połącz ze sobą: wodę, ocet, cukier, sól oraz przyprawy, a potem całość wymieszaj.. Następnie wszystkie składniki zagotuj.

DZISIAJ GRZEJE:  Zimowa sałatka z fasolki szparagowej. Pomidorowa zalewa to sekret tego przepisu
DZISIAJ GRZEJE:  Zimowa sałatka z 4 składników. Zawsze wychodzi pyszna

Krok 4. Tak przygotowane patisony z chili zapasteryzuj przez 15 minut, a potem odłóż słoiki do wystudzenia do góry dnem.

Krok 5. Gdy słoiki całkowicie wystygną należy przechowywać je w ciemnym, chłodnym miejsc

DZISIAJ GRZEJE:  Oryginalny smak lata: Przepis na świeże Ogórki z ananasem
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na słynne krokodylki. Ten przepis na ogórki nigdy mi się nie znudzi

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia Kiszona w Słoiku: Fermentowana Rozkosz dla Twojego Podniebienia
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki małosolne jak u Babci. Poznaj na nie idealny przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here