Pyszne zapachy unoszące się już od wejścia, aż po pięknie zastawione tace świeżego jedzenia. Nie da się ukryć, że śniadania w hotelu są raczej miło wspominanym czasem. Jednak warto od czasu do czasu zaserwować sobie coś wyjątkowego również w domu. Nasz przepis na naleśniki to prawdziwy hit, któremu nikt się nie oprze.
Naleśniki przeważnie podawane są na słodko, z dodatkiem konfitury lub kremu czekoladowego. Jednak prawda jest taka, że naleśniki w wersji wytrwanej mogą być równie smaczne, o ile nie bardziej. Połączenie delikatnego ciasta ze świeżymi warzywami i ciągnącym się serem to coś wspaniałego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis żeby się o tym przekonać!
Przepis pochodzi ze strony Kulinarna Wiola.
Składniki na naleśniki:
Naleśniki śniadaniowe z tego przepisu nie wymagają wielu składników, by wyszły pyszne. Z podanej ilości wyjdą 4 naleśniki. Dodatki możesz modyfikować według własnego smaku, dzięki czemu z pewnością znajdziesz idealne połączenie dla siebie.
- 100 mililitrów mleka
- 50 mililitrów wody gazowanej
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
- ¼ łyżeczki soli
Dodatki:
- Pomidor
- Szczypiorek
- Żółty ser
- Opcjonalnie: papryka, szynka itp.
*Szklanka 250 mililitrów
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przepis na naleśniki śniadaniowe krok po kroku:
Krok 1. Przygotuj średniej wielkości miskę i wlej do niej mleko oraz wodę. Następnie dodaj sól, mąkę oraz olej. Potem całość miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 2. Umyj dokładnie pomidora i pokrój w drobną kostkę, następnie posiekaj szczypiorek. Żółty ser podziel na małe kawałeczki (jeśli jest w plastrach) lub utrzyj na tarce o grubych oczkach. Do przygotowanego wcześniej ciasta dodaj 5 łyżek pomidora oraz garść szczypiorku, potem całość wymieszaj łyżką.
Krok 3. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni o średnicy 20 centymetrów, następnie chochlą wlej na nią porcję ciasta.
Krok 4. Gdy naleśnik ładnie się zarumieni, odwróć go na drugą stronę. Połowę zarumienionego już ciasta posyp startym serem, a gdy druga strona naleśnika się dosmaży – złóż go na pół.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>