Błyskawiczne, pyszne domowe rogaliki z nadzieniem – przepis

0
7028

Domowe rogalki z nadzieniem to pyszna przekąska nie tylko dla małych smakoszy. Idealne są do codziennej kawy i doskonałe, by zabrać je w podróż. Długo zachowują swoją świeżość i na drugi dzień są mięciutkie i delikatne.

Gorąco polecam do wypróbowania różnego rodzaju nadzienia do rogalików. Propozycję znajdziecie poniżej.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Składniki na domowe rogaliki – przepis

Do przygotowania około 20 małych rogalików potrzebować będziemy:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 100g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie rogalików krok po kroku

Krok 1.  Przygotowanie rogalków zaczynamy od pokruszenia drożdży na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich łyżkę cukru i jogurt. Odstawiamy na 15-20 minut, by drożdże podrosły. 

Krok 2. Mąkę należy przesiać do miski. Żółtka mieszamy z jedną łyżką cukru i dodajemy do mąki.

Krok 3.  Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Wlewamy również drożdże z jogurtem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Krok 4. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na koło o grubości od 0,5 cm do 1 cm. Ciasto dzielimy na osiem trójkątów. Na brzeg każdego trójkąta układamy nadzienie i zawijamy rogaliki. Układamy je na blaszce i odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. 

Krok 5. Rogaliki smarujemy białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.

Nadzienie do domowych rogalików

Nadzienie jabłkowe:

  • 0,5 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • odrobina soku z cytryny

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki, włożyć je do garnka razem z masłem, cynamonem, cukrem, cukrem wanilinowym oraz sokiem z cytryny. Wymieszać i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut, aż jabłka częściowo się rozpadną i zmiękną.

DZISIAJ GRZEJE:  Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie

Nadzienie serowe:

  • 400 g twarogu w kostce
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Twaróg rozgnieść widelcem razem z cukrem wanilinowym, dodać utarte z cukrem pudrem jajko i żółtko, wymieszać.

Nadzienie czekoladowe:

W zależności od wielkości rogalików, układamy po 1 lub 2 kostki mlecznej bądź gorzkiej czekolady.

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here