Domowe rogalki z nadzieniem to pyszna przekąska nie tylko dla małych smakoszy. Idealne są do codziennej kawy i doskonałe, by zabrać je w podróż. Długo zachowują swoją świeżość i na drugi dzień są mięciutkie i delikatne.
Gorąco polecam do wypróbowania różnego rodzaju nadzienia do rogalików. Propozycję znajdziecie poniżej.
Składniki na domowe rogaliki – przepis
Do przygotowania około 20 małych rogalików potrzebować będziemy:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- pół szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 100g zimnego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
Wykonanie rogalików krok po kroku
Krok 1. Przygotowanie rogalków zaczynamy od pokruszenia drożdży na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich łyżkę cukru i jogurt. Odstawiamy na 15-20 minut, by drożdże podrosły.
Krok 2. Mąkę należy przesiać do miski. Żółtka mieszamy z jedną łyżką cukru i dodajemy do mąki.
Krok 3. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Wlewamy również drożdże z jogurtem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 4. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na koło o grubości od 0,5 cm do 1 cm. Ciasto dzielimy na osiem trójkątów. Na brzeg każdego trójkąta układamy nadzienie i zawijamy rogaliki. Układamy je na blaszce i odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.
Krok 5. Rogaliki smarujemy białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Nadzienie do domowych rogalików
Nadzienie jabłkowe:
- 0,5 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- odrobina soku z cytryny
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki, włożyć je do garnka razem z masłem, cynamonem, cukrem, cukrem wanilinowym oraz sokiem z cytryny. Wymieszać i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut, aż jabłka częściowo się rozpadną i zmiękną.
Nadzienie serowe:
- 400 g twarogu w kostce
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Twaróg rozgnieść widelcem razem z cukrem wanilinowym, dodać utarte z cukrem pudrem jajko i żółtko, wymieszać.
Nadzienie czekoladowe:
W zależności od wielkości rogalików, układamy po 1 lub 2 kostki mlecznej bądź gorzkiej czekolady.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>