Przepis na syrop z kwiatów lipy. Nie ma sobie równych przy przeziębieniu i grypie

0
14109

W obecnych czasach coraz mniej osób decyduje się na sporządzenie własnego syropu, o wiele częściej kupujemy leki oraz suplementy diety w aptekach. Jednak prawda jest taka, że takie zamienniki nigdy nie dorównają naturalnym specyfikom. Tym bardziej, że przepis na syrop z kwiatów lipy jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu. A systematyczne jego spożywanie zwiększy odporność, ale również pomoże zwalczyć przeziębienie i grypę. Syropek świetnie sprawdzi się podczas uciążliwego kaszlu i bólu gardła, bowiem działa osłaniająco i ochronnie na błony śluzowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z pokrzywy mojej babci. Jest niezastąpiony w przypadku tych chorób

Składniki na syrop z kwiatów lipy:

  • Około 100-150 gram świeżych kwiatów lipy
  • Kilogram cukru
  • 1 cytryna
  • Litr wrzącej wody
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną sałatkę cebulową - tego jeszcze nie jadłeś

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sposób przygotowania syropu krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności należy usunąć z kwiatów wszystkie gałązki i listki.

Krok 2. Przygotuj duży garnek, następnie wsyp do niego kilogram cukru i zalej gorącą wodą, całość zagotuj na małym ogniu. Gotuj, aż do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści i powstanie z niego syrop.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na tradycyjne gołąbki - niezawodny sposób na pyszny obiad

Krok 3. Do wysokiego słoika włóż kwiaty lipy, a następnie zalej je przygotowanym wcześniej syropem cukrowym. Na koniec dodaj sok z cytryny.

Krok 4.  Słoik przykryj czystą ściereczką i odłóż go w ciemne miejsce na około 2 dni. Od czasu do czasu zamieszaj syrop.

DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowy sernik ombre - to prostsze niż Ci się wydaje. Koniecznie zobacz przepis na ciasto bez pieczenia

Krok 5.  Po upływie wyznaczonego czasu syrop z kwiatów lipy przecedź i przelej do mniejszych słoiczków lub butelek. By móc przechowywać syrop przez wiele miesięcy musisz pamiętać o tym, by go zapasteryzować.

Syrop z kwiatów lipy należy przyjmować raz dziennie po dwie łyżeczki lub dodawać jako słodzik do herbaty.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zimową sałatkę z fasolki szparagowej
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na hiszpańskie pączki - są przepyszne

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie
DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z aronii - banalny przepis. Sprawdź koniecznie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here