W obecnych czasach coraz mniej osób decyduje się na sporządzenie własnego syropu, o wiele częściej kupujemy leki oraz suplementy diety w aptekach. Jednak prawda jest taka, że takie zamienniki nigdy nie dorównają naturalnym specyfikom. Tym bardziej, że przepis na syrop z kwiatów lipy jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu. A systematyczne jego spożywanie zwiększy odporność, ale również pomoże zwalczyć przeziębienie i grypę. Syropek świetnie sprawdzi się podczas uciążliwego kaszlu i bólu gardła, bowiem działa osłaniająco i ochronnie na błony śluzowe.
Składniki na syrop z kwiatów lipy:
- Około 100-150 gram świeżych kwiatów lipy
- Kilogram cukru
- 1 cytryna
- Litr wrzącej wody
Sposób przygotowania syropu krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności należy usunąć z kwiatów wszystkie gałązki i listki.
Krok 2. Przygotuj duży garnek, następnie wsyp do niego kilogram cukru i zalej gorącą wodą, całość zagotuj na małym ogniu. Gotuj, aż do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści i powstanie z niego syrop.
Krok 3. Do wysokiego słoika włóż kwiaty lipy, a następnie zalej je przygotowanym wcześniej syropem cukrowym. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Krok 4. Słoik przykryj czystą ściereczką i odłóż go w ciemne miejsce na około 2 dni. Od czasu do czasu zamieszaj syrop.
Krok 5. Po upływie wyznaczonego czasu syrop z kwiatów lipy przecedź i przelej do mniejszych słoiczków lub butelek. By móc przechowywać syrop przez wiele miesięcy musisz pamiętać o tym, by go zapasteryzować.
Syrop z kwiatów lipy należy przyjmować raz dziennie po dwie łyżeczki lub dodawać jako słodzik do herbaty.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>