Jeśli chcemy by nasze rośliny zdrowo rosły musimy pamiętać by dbać o nie na każdym kroku. Wiele z nich jest bardzo podatnych na choroby grzybowe oraz szkodniki, więc warto pomyśleć o odpowiedniej pielęgnacji już od samego początku. Gnojówka z pokrzywy to bezkonkurencyjny nawóz, który nie tylko zapewnia roślinom prawidłowy rozwój i chroni je przed szkodnikami, ale również świetnie zwalcza przędziorki czy mszyce, które już się pojawiły.
Gnojówka z pokrzywy – składniki na ekologiczny nawóz:
- 10 litrów wody
- 1 kilogram świeżo zerwanych pokrzyw
- Duży pojemnik
- Gaza do przykrycia pojemnika
Opcjonalnie:
- 1 łyżka mączki bazaltowej
Jak przygotować nawóz z pokrzywy krok po kroku:
Krok 1. Aby przygotować najlepszy nawóz najlepiej zebrać pokrzywę jeszcze przed okresem kwitnienia (ziele kwitnie od czerwca do października), ponieważ to właśnie młode liście mają największą ilość substancji odżywczych.
Krok 2. Pokrój pokrzywę na mniejsze kawałki i włóż do przygotowanego pojemnika, następnie zalej ją wodą. Opcjonalnie dodaj mączkę bazaltową, która nie wpłynie na proces fermentacji, ale może pomóc zniwelować nieprzyjemny zapach.
Krok 3. Zakryj pojemnik gazą lub siatką, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że powietrze może swobodnie dostać się do środka.
Krok 4. Gnojówka z pokrzywy ma specyficzny, niezbyt przyjemny zapach, dlatego pojemnik ustaw nieco dalej od domu.
Krok 5. Nawóz powinno się mieszać raz dziennie przez około 2-3 tygodnie. Po tym czasie kolor wody zmieni się na brązowy, a z powierzchni zniknie piana. Jeśli tak się stało możesz mieć pewność, że gnojówka jest gotowa do użycia. W okresie letnim, gdy jest bardzo gorąco fermentacja może przebiegać szybciej.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>