Pamiętam jak moja babcia przygotowywała co niedzielę na obiad rosół z kluskami. Jednak nie były to byle jakie kluski, ale duże, delikatne kluchy z kaszy manny. Jej przepis zawierał również koperek, dzięki któremu ich smak był jeszcze bardziej wyjątkowy. Takie kluski świetnie sprawdzą się również do sosów mięsnych czy gulaszy warzywnych.
Kluski z kaszy manny to sprawdzony przepis na pyszny, szybki i lekkostrawny obiad. Uwielbiam gotować je jako dodatek do rosołu, wtedy przypominają mi się lata dzieciństwa. Rosół z takimi kluskami smakuje zupełnie inaczej niż ten standardowy z makaronem. Zdecydowanie warto od czasu do czasu zaskoczyć swoją rodzinę tym wyjątkowym daniem.
Składniki na kluski z kaszy manny
Do realizacji tego przepisu nie potrzeba wiele składników, ani nawet wiele czasu, bowiem przygotowanie klusek jest naprawdę ekspresowe. Jeśli planujesz podać rosół, możesz ugotować kluski na gotującej się zupie, choć będzie ona wtedy nieco mniej klarowna. Ja przeważnie gotuję je w osobnym garnuszku.
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżki miękkiego masła
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 3 łyżki posiekanego koperku
- Szczypta soli
Przepis na kluski jak u babci krok po kroku:
Krok 1. Na początek rozbij jajka i utrzyj je z miękkim masłem na jednolitą masę.
Krok 2. Następnie, cały czas mieszając wsyp kaszkę mannę, dodaj śmietanę, koperek i odrobinę soli.
Krok 3. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, odstaw ją na kilka minut, tak aby kasza spęczniała.
Krok 4. W tym czasie wstaw na palnik garnek z osoloną wodą. Gdy woda zacznie się gotować nabierz łyżką masę na kluski i delikatnie ją zanurz, ciasto powinno samo „odpaść” od łyżki. Czynność powtarzaj do wykorzystania całości ciasta (lub tyle ile potrzebujesz). Kluski gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Krok 5. Tak przygotowane kluseczki możesz dodać zarówno do rosołu jak i zupy pomidorowej. Świetnie smakują również z gulaszem warzywnym. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>