Sałatka gruzińska, to bardzo aromatyczna, kolorowa przystawka, którą warto spróbować. Ta kaukaska sałatka charakteryzuje się intensywnym smakiem, świeżymi składnikami i charakterystycznymi przyprawami, które są typowe dla tradycyjnej kuchni gruzińskiej.
Przygotowanie sałatki gruzińskiej jest dość proste i szybkie. Ta bardzo pachnąca ziołami, kolorowa sałatka, szczególnie sprawdza się latem. Ten przepis sprawdzi się do wielu obiadów oraz do dań z grilla.
Świetne połączenie smaków i apetyczny wygląd urozmaici każdą ucztę. Danie Gruzinów mimo charakterystycznego, intensywnego smaku wpasuje się świetnie na każdą okazję.
Składniki na sałatkę gruzińską – przepis
Jak zrobić sałatkę gruzińską w prosty, tradycyjny sposób? Oto przepis, dzięki któremu Twoi goście będą ciągle prosić o dokładkę. Do wykonania sałatki będą nam potrzebne następujące składniki:
Składniki sałatki:
- 300 g małych świeżych ogórków gruntowych
- 250 g dowolnych dojrzałych pomidorów
- 40 g cebuli cukrowej lub czerwonej – mały kawałek
- 50 g orzechów włoskich – spora garść
- 25 g świeżo siekanej kolendry – spora garść
- 25 g świeżo siekanych listków mięty – spora garść
- 2 łyżki ulubionej oliwy
- spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
Składniki sosu do sałatki
- 30 g orzechów włoskich – mała garść
- 3 łyżki dowolnego octu winnego
- 2 ząbki czosnku – około 10 g
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka oliwy
- pół płaskiej łyżeczki soli
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce._
Oto przepis na sałatkę gruzińską krok po kroku:
Krok 1. Najlepsze do wykonania przepisu będą małe, młode ogórki gruntowe. W pierwszym kroku dokładnie je umyj, odetnij oba końce, a każdą sztukę pokrój w plasterki o grubości około 3-5mm. Następnie ponów czynność z pomidorami i pokrój je w kostkę. Proporcje ogórków do pomidorów powinny być lekko na korzyść ogórków.
Krok 2. W sałatce gruzińskiej bardzo ważnymi składnikami są świeże zioła i przyprawy, takie jak kolendra oraz mięta. Świeże i umyte listki tych roślin drobno posiekaj. Następnie kawałek cebuli pokrój w cienkie piórka lub kostkę.
Krok 3. Do miski z warzywami i ziołami dodaj też około 50 gramów lekko rozdrobnionych w dłoniach orzechów włoskich. Wlej również dwie łyżki oliwy i całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 4. Następnie składniki sosu należy zmiksować przy pomocy blendera (użyj wysokiej mocy). Zmiksowane w ten sposób składniki powinny mieć konsystencję pasty. Jako składniki użyj: dwa obrane ząbki czosnku; 3 łyżki dowolnego octu winnego; 30 gramów orzechów włoskich; 4 łyżki wody; 1 łyżka oliwy; pół płaskiej łyżeczki soli.
Krok 5. W ostatnim etapie do sałatki można dodać odrobinę pieprzu, ulubionych przypraw czy też świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Pastę do sałatki można ułożyć osobno, aby każdy mógł nałożyć sobie jej względem uznania lub podzielić na małe porcje.
Sałatka gruzińska to sałatka idealna do wielu tradycyjnych dań oraz do potraw z grilla. Można ją przechowywać w lodówce do dnia następnego. Przed podaniem zawsze zamieszaj sałatkę.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>