Cukinia faszerowana kurczakiem, to dokonały pomysł na pyszny i lekki obiad. Połączenie mięsa z kurczaka z warzywami i przyprawami to coś co da nam znakomity efekt końcowy tego dania.
Cukinia faszerowana to smaczne danie, które możemy serwować nie tylko na obiad ale również i na kolację. To lekkie i sycące zarazem danie idealnie nada się na upalne letnie dni. Choć ja uwielbiam robić je o każdej porze roku. Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielnia się nim z innymi.
Składniki na cukinię faszerowaną kurczakiem – przepis
Do przygotowania faszerowanej cukinii potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 papryka czerwona lub żółta
- 250 g mielonego mięsa z kurczaka
- ½ cebuli
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 50 g tartego parmezanu (lub zwykłego sera żółtego)
- 150 g tartej mozzarelli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- natka pietruszki do posypania
Wykonanie cukinii faszerowanej kurczakiem krok po kroku – przepis
Krok 1. Cukinie myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy wzdłuż na pół. Kolejno należy wydrążyć połówki cukinii za pomocą łyżeczki. Miąższ odkładamy na bok, a nasiona wyrzucamy.
Krok 2. Następnie obieramy cebulę i bardzo drobno ją kroimy. Paprykę i pomidory również myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Krok 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Kolejno dodajemy mięso i paprykę. Całość smażymy ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż mięso mielone straci swój surowy kolor.
Krok 4. Do mięsa dodajemy drobno posiekany miąższ z cukinii i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy przez około 2 minuty.
Krok 5. Farsz przekładamy do miski i wsypujemy do niego bułkę tartą. Następnie dodajemy lekko rozbełtane jajko. Całość dobrze wymieszamy. Następnie dokładamy pomidory oraz ok. ¾ obu rodzajów serów. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i ponownie dokładnie mieszamy.
Krok 6. W naczyniu żaroodpornym układamy połówki cukinii i napełniamy je przygotowanym farszem. Cukinię posypujemy pozostałym serem.
Krok 7. Do naczynia wlewamy ok. 100 ml gorącej wody. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza i pieczemy przez 35-40 minut.
Cukinię faszerowaną kurczakiem wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Cukinię podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!