Przepis na cukinię marynowaną po francusku czyli urok i smak francuskiej kuchni w słoiczku

0
4484

Cukinia marynowana po francusku to nie tylko doskonały dodatek do dań głównych i sałatek, ale także idealny smakołyk na letnie pikniki i przyjęcia. W tym przepisie odkryjemy, jak stworzyć ten smakowity przysmak, który wzbudzi zachwyt i zainteresowanie Twoich gości! 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na fenomenalny sok arbuzowy. Orzeźwienie latem i bomba witaminowa zimą

Cukinia marynowana po francusku to smakowita przekąska, która łączy świeżość i delikatność cukinii z aromatycznymi przyprawami charakterystycznymi dla francuskiej kuchni. Ten tradycyjny przepis na marynowaną cukinię pozwala podkreślić naturalny smak warzywa, jednocześnie nadając mu wyrazisty i elegancki charakter.

DZISIAJ GRZEJE:  Poznaj skuteczny i szybki sposób jak oczyścić kurki. Leśnicy podpowiadają jak dobrze to zrobić

Składniki na cukinię marynowaną po francusku – przepis 

Do przygotowania tego apetycznego dania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 4 kg cukinii (waga przed obraniem i usunięciem końcówek oraz gniazd nasiennych)
  • po 1 kwiecie kopru do słoika
  • po 2 ząbki czosnku do słoika

Zalewa:

DZISIAJ GRZEJE:  Grzyby marynowane - niezawodny sposób mojej mamy
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto na kefirze z soczystymi truskawkami. Szybki przepis na domowy placek

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie cukinii marynowanej po francusku krok po kroku – przepis 

Krok 1. W pierwszym kroku należy odciąć końcówki cukinii. Następnie cukinię należy obrać, jednakże jeśli cukinia ma miękką skórkę – można jej nie obierać. Następnie pokrój cukinię w słupki oraz usuń gniazda nasienne. Wrzuć do słoików po 2 ząbki czosnku i po jednym kwiecie kopru – pamiętaj jednak, aby słoiki były dokładnie wyczyszczone oraz wyparzone. Słupki cukinii ułóż w słoiki dosyć ciasno. 
 
Krok 2. W następnym kroku trzeba przygotować zalewę. Zalewa składa się z; wody z octem, cukru i soli. Całość dokładnie wymieszaj w garnku i zagotuj. Odstaw do ostudzenia, a kiedy zalewa ostygnie dodaj musztardę miodową i musztardę francuską. Całość  dokładnie wymieszaj. W końcowym etapie słoiki zakręć, i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez około 15 minut. 
 
DZISIAJ GRZEJE:  Faszerowany filet z kurczaka, zapiekany w cieście francuskim - koniecznie zobacz ten przepis
 
Cukinia marynowana po francusku to nie tylko pyszna przekąska, ale także ciekawe kulinarne doświadczenie, które przenosi nas w magiczny świat francuskiej kuchni. Wypróbuj ten prosty, na smakowity przepis i rozkoszuj się francuskim urokiem w każdym kęsie. Tak przygotowane danie z pewnością zaskoczy twoich gości!
 
 

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here