Kiedy nadchodzi czas na słodkie uniesienia podniebienia, nie ma nic bardziej kuszącego niż zmysłowa chmurka malinowego smaku. Dziś pragniemy podzielić się z wami przepisem na wyjątkową „Malinową Chmurkę Bez Pieczenia” – lekkie, puszyste ciasto, które roztapia się dosłownie w ustach.
Ten niezwykły deser to doskonałe połączenie delikatności i intensywności smaku. Malinową chmurkę bez pieczenia robi się naprawdę szybciutko i jest gwarancja, że będzie smakować każdemu. Polecam przepis.
Składniki potrzebne do wykonania przepisu na malinową chmurkę
Składniki:
Rozmiar blachy 25×33 cm
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 700 ml gorącej wody
- 160 g podłużnych biszkoptów
- 600 g mrożonych malin
- 12 g żelatyny w proszku
- 100 ml gorącej wody
- 500 g śmietany kremówki
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 40 g bezików
- 30 g płatków migdałowych
Malinowa chmurka bez pieczenia krok po kroku:
Krok 1. Weź dużą miskę i wlej do niej 700 ml gorącej wody. Dodaj do niej dwa opakowania galaretki malinowej i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Galaretkę odstaw do przestudzenia.
Krok 2. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia, na dno wyłóż podłużne biszkopty.
Krok 3. Po lekkim przestudzeniu galaretki dodaj 600g mrożonych malin i całość przemieszaj. Galaretkę odrazu możesz wyłożyć na spód biszkoptów. Warstwę malinową rozprowadź po całej powierzchni, wyrównaj i odstaw formę do lodówki na czas przygotowania warstwy śmietanowej.
Krok 4. Do niewielkiej miski wlej 100ml gorącej wody i dodaj do niej 12 g żelatyny w proszku. Całą zawartość naczynia krótko przemieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Krok 5. Następnie do dużej miski wlej 500ml dobrze schłodzonej śmietanki (36%). Do całości dodaj łyżeczkę pasty waniliowej i 70g cukru pudru. Ubij zawartość naczynia za pomocą miksera, aż śmietana zgęstnieje i stanie się puszysta. Przerwij ubijanie, kiedy łopatki miksera zaczną zostawiać na śmietanie wyraźny ślad.
Krok 6. Kiedy żelatyna wystygnie dodaj do niej łyżkę ubitej śmietany. Całość przemieszaj. Żelatynę dodaj do ubitej śmietany.
Krok 7. Masę śmietanową wlej na galaretkę. Galaretka w tym etapie powinna całkowicie stężeć. Rozprowadź więc ją po powierzchni ciasta i wyrównaj. Na wierzch ciasta połóż pokruszone bezy i płatki migdałowe. W ostatnim kroku ciasto należy odłożyć do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>