Cukinia Marynowana w Zalewie Słodko-Kwaśnej: Rozkosz Smaków w Słoiczku

0
36569

Cukinia to warzywo, które kusi nas swoją delikatnością i wszechstronnością smaku. Dziś pragniemy podzielić się z wami wyjątkowym przepisem na Cukinię Marynowaną w Zalewie Słodko-Kwaśnej

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną sałatkę szwedzką

To prosta i smakowita przekąska, która zachwyci wasze kubki smakowe. Świeża, chrupiąca cukinia zamknięta w słodko-kwaśnej zalewie stanie się doskonałym dodatkiem do różnorodnych dań i przysmaków na każdą porę roku. 

Składniki potrzebne do przygotowania przepisu

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 750 ml wody
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka ziaren gorczycy
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 100-150 g cukru (ilość cukru zależy od indywidualnych preferencji smakowych)
DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą. Idealny przepis na szybki rodzinny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na botwinkę. Jak dla mnie najlepszy

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Instrukcja wykonania przepisu na cukinię w zalewie – krok po kroku: 

Krok 1. Najpierw obierz cukinię i podziel wzdłuż na pół. Wybierz miąższ łyżką i pokrój cukinię w słupki o szerokości 1cm. Następnie przekrój na pół paprykę. Oczyszczoną paprykę pokrój w paski. Obierz ze skóry marchewkę i pokrój ją w pół plasterki lub słupki.

Krok 2. Weź słoiki i dokładnie je oczyść, a najlepiej wyparz. Do słoików umieść szczelnie cukinię i paprykę

Krok 3. W tym kroku będziesz potrzebować rondelka, wlej do niego wodę a następnie dodaj pokrojoną marchewkę, pieprz, sól, ziele angielskie i gorczycę. Całość należy gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Dodaj ocet i cukier a potem gotuj jeszcze przez 2 minuty. Kontroluj smak zalewy, aby nie była zbyt kwaśna.

Krok 4. Wyciąg ostrożnie gorąca marchew i umieść ją w słoikach. Gorąca marynatą od razu zalewaj cukinię. Słoiki szczelnie zakręć i ustaw je wieczkami do dołu. Dla pewności można poddać cukinię pasteryzacji ok. 10 minut od zagotowania. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki z curry. Pikantna uczta dla podniebienia

Cukinia Marynowana w Zalewie Słodko-Kwaśnej to prawdziwa eksplozja smaków, która doskonale uzupełni wasze kulinarny repertuar. Jej słodko-kwaśny charakter sprawi, że stanie się ulubionym dodatkiem na waszym stole. Niech ta wyborna przekąska, przygotowana według sekretnych przepisów z babci kuchni, wzbogaci wasze dania i dostarczy niezapomnianych smakowych doznań. Przygotujcie swoje słoiki, zapraszamy na wyjątkową kulinarną podróż z „Cukinią Marynowaną w Zalewie Słodko-Kwaśnej” na czele! Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki małosolne jak u Babci. Poznaj na nie idealny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy syrop truskawkowy na zimę. Pełen witamin i niesamowitego smaku

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę gruzińską. Pyszny dodatek do obiadu lub grilla
DZISIAJ GRZEJE:  Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - przepis na pyszny i szybki obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here