Wiosna i lato to idealny czas na przygotowywanie potraw za którymi tęsknimy przez pozostałą część roku. Młode ziemniaczki w połączeniu z mięsem i kapustą to danie, które moja rodzina wprost uwielbia! Dlatego też gdy tylko nadarzyła się okazja przygotowałam filet z kurczaka zapiekany na młodej kapuście. Z pewnością ten przepis Tobie również zasmakuje.
Danie to jest nie tylko pyszne, ale również świetnie się prezentuje. Zatem jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym, letnim obiadem to przepis na filet z kurczaka otulony młodą kapustą sprawdzi się idealnie. Warto też podkreślić, że kapusta zawiera bardzo dużo witamin, szczególnie te z grupy C, B, A, E i K. Więc cieszmy się nią póki jest!
Składniki na filet z kurczaka z młodą kapustą:
Do delikatnego mięsa z kurczaka w kremowym sosie idealnie będą pasować młode ziemniaczki, które z pewnością dopełnią smaku całości dania. Obiad z tego przepisu to kwintesencja wiosennych smaków.
- 1 młoda kapusta
- Podwójny filet z kurczaka
- 2 cebule
- 100 gram wędzonego boczku parzonego
- 50 gram żółtego sera
- ½ pęczka koperku
- 200 gram śmietany kremówki
- 1 łyżka ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- Sól
- Pieprz
- Słodka papryka
- Ostra papryka
- Masło i olej do smażenia
Dodatkowo: 1 łyżka mąki, jeśli śmietana nie będzie wystarczająco gęsta
Filet z kurczaka otulony młodą kapustą – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek należy odpowiednio przygotować kapustę. Myjemy ją, lekko osuszamy, a potem szatkujemy na drobne kawałki.
Krok 2. Pokrój cebulę w piórka, a następnie zeszklij na patelni z olejem. Gdy cebulka się podsmaża, pokrój boczek w kostkę.
Krok 3. Filet z kurczaka myjemy, a potem kroimy i rozbijamy lekko na kotlety. Tak przygotowane mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, następnie odstaw go na bok, aby kurczak „przeszedł” przyprawami.
Krok 4. Przygotuj duże, żaroodporne naczynie, a potem wysmaruj je cienką warstwą masła.
Krok 5. Na samym dole naczynia układamy posiekaną kapustę, następnie posypujemy ją pokrojonym koperkiem. Kolejną warstwą będzie podsmażona cebulka i połowa boczku. Na górze poukładaj kawałki przyprawionego fileta z kurczaka, a potem wysmaruj go majonezem.
Krok 6. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą kremówkę i ketchup – jeśli uznasz, że sos jest zbyt rzadki dodaj łyżkę mąki.
Krok 7. Przygotowanym sosikiem zalewamy mięso, które następnie posypujemy żółtym serem i pozostałą ilością boczku.
Krok 8. Filet z kurczaka otulony młodą kapustą pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach. Naczynie można zakryć, jeśli zauważymy, że góra dania zaczyna się zbyt mocno spiekać.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>