W dzisiejszym artykule znajdziesz przepis na przepyszne słodko kwaśne koreczki chili. Uwielbiam je zwłaszcza w jesieni, gdy powoli zaczynam sięgać po przygotowane przetwory. Moi bliscy są zachwyceni ich smakiem, więc co roku wykonuję ich bardzo dużo, gdyż bardzo szybko znikają z mojej spiżarni. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się przepysznymi przetworami!
Sezon na wykonywanie różnego rodzaju przetworów nadal trwa, więc serdecznie polecam Ci ten przepis na przepyszne koreczki z chili. Ich słodko kwaśny smak za każdym razem sprawia, że są bardzo wychwalane przez każdego kto tylko ich spróbuje. Przepis ten jest niezwykle prosty, więc jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. Serdecznie polecam Ci ten przepis!
Składniki na słodko kwaśne koreczki z chili – przepis:
- 2-2,5 kg ogórków gruntowych
Zalewa:
- 2 l wody
- 250 ml octu spirytusowego
- 280 g cukru
- 2 łyżki soli
- 2-3 ząbki czosnku w plastrach
- 6 listki laurowe
- 1 łyżka kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki ziaren pieprzu czarnego
- pół łyżki chili (pieprzu cayenne)
Dodatkowo:
- ziarenka białej gorczycy
- ziarenka kolendry
- 1 duża marchewka
- duża cebula
- 10 sztuk kwiatu kopru
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie koreczków słodko kwaśnych z chili – przepis:
Krok 1. Ogórki gruntowe dokładnie myjemy i usuwamy zanieczyszczenia. Ogórki opłukujemy i dokładnie myjemy w kilku wodach, tak aby usunąć wszystkie zanieczyszczenia.
Krok 2. Dokładnie umyte ogórki zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na ok. pół godziny.
Krok 3. Po upłynięciu tego czasu, z ogórków odlewamy wodę, a następnie kroimy je w plastry (wyrzucamy końcówki z obu stron).
Krok 4. Marchew myjemy dokładnie, a następnie kroimy w krążki, a następnie cebulę kroimy w piórka.
Krok 5. Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Następnie po zagotowaniu odstawiamy na kilka minut.
Krok 6. Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy, a następnie do każdego z nich wkładamy kolejno: kwiat kopru na dno, 2-3 krążki marchewki i piórko cebuli.
Krok 7. Każdy słoik wypełniamy ogórkami i dodajemy po kilka ziarenek gorczycy i kolendry.
Krok 8. Ogórki zalewamy ciepłą zalewą. Słoiki należy pasteryzować.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>