Wiosna to na nowo rozkwitające życie, które nie tylko widać, ale również doskonale czuć. Znów możemy zachwycać się wspaniałym zapachem rosnącego bzu. Jednak warto go wykorzystać nie tylko jako ozdobę do wazonu, bowiem jego właściwości są o wiele szersze. Syropu z bzu to istna kopalnia witamin, więc świetnie sprawdza się w różnych dolegliwościach.
Syrop z bzu wspiera organizm w stanach zapalnych, obniża gorączkę, a także łagodzi ból gardła i kaszel. W związku z tym idealnie sprawdzi się podczas jesiennych przeziębień. Dodatkowo działa przeciwbólowo, poprawia trawienie i pomaga zwalczyć pasożyty. Warto stosować go cały rok, ponieważ wzmacnia odporność organizmu.
Syrop z bzu – składniki potrzebne do przygotowania:
Nim przystąpimy do zrywania bzu na nasz syrop, warto zwrócić uwagę jakie kwiaty będą odpowiednie. Bardzo popularny jest syrop z kwiatów czarnego bzu, jednak równie wartościowy syrop możemy przygotować również z bzu pospolitego, czyli lilaka. Rośliny różnią się głównie tym, że kwiatki lilaka możemy nawet zjeść na surowo (choć nie są zbyt smaczne) w odróżnieniu od bzu czarnego.
- 2 szklanki kwiatów bzu
- 2 szklanki cukru
- ½ cytryny
- 2 szklanki wody
Przepis na syrop z bzu krok po kroku:
Krok 1. Gałązkę bzu pospolitego umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a potem delikatnie poodrywaj delikatnie jego malutkie kwiatki.
Krok 2. Do garnka wlej 2 szklanki wody oraz dodaj 2 szklanki cukru. Potem całość gotuj na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i całość zgęstnieje.
Krok 3. Następnie do cukru dodaj sok z połowy cytryny, całość dobrze wymieszaj.
Krok 4. Teraz nadszedł czas na połączenie wszystkich składników. Przygotowanym wcześniej syropem zalej kwiatki bzu, a następnie odstaw mieszankę na 3 dni.
Krok 5. Gdy wyznaczony czas minie, odcedź kwiaty przy pomocy gazy, a potem przelej płyn do czystych buteleczek lub słoików.
Syrop z bzu należy spożywać 2-3 razy dziennie po łyżeczce. Można pić go bezpośrednio z łyżeczki, jednak ma on swój specyficzny smak, dlatego równie dobrze sprawdzi się jako słodki dodatek do herbaty.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>