Pestkówka nalewka z pestek pigwy – smakuje jak amaretto. Zobacz przepis

Pestkówka – to jak sama nazwa wskazuje – nalewka z pestek. Dziś przedstawimy Wam przepis na pyszną nalewkę z pestek pigwowca. Można ją przygotować także z pestek jabłka, ale z pigwy jest o wiele smaczniejsza. Ma posmak migdałów i przypadnie do gustu każdemu. Polecamy przepis i zachęcamy do jego udostępniania. 

Gdy zdarzy się tak, że nie będziecie mili od razu potrzebnej ilości pestek, należy te które już macie zapakować w torebkę jednorazową i zamrozić. Gdy zbierze mi się ich około 250 ml wtedy można nastawić w słoiku nalewkę o migdałowym smaku.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mirabelek - sprawdzony przepis mojej mamy

Składniki na nalewkę z pestek pigwy – przepis

Do przygotowania pestkówki potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 szklanka pestek z pigwy, pigwowca lub ewentualnie z jabłek
  • 250 m spirytusu
  •  250 ml wody
  • 250 g cukru

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie nalewki krok po kroku – przepis

Krok 1. Z wody oraz cukru należy przygotować syrop. Do gotującej się wody dosypujemy pomału cukier i mieszamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 2. Wyjmujemy pestki pigwy z zamrażarki (o ile nie mamy świeżych).

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z aronii - banalny przepis. Sprawdź koniecznie

Krok 3. W dużym słoiku mieszamy przestudzony syrop cukrowy ze spirytusem i pestkami. Zakręcamy szczelnie słój i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie.

Krok 4. Nalewkę filtrujemy i rozlewam do butelek. Nalewkę odstawiamy na kolejne kika tygodni.  i odstawiam na kilka tygodni, aby nabrała smaku.

DZISIAJ GRZEJE:  Sok z czarnego bzu- zobacz łatwy i sprawdzony przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here