Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie skąd się wzięła nietypowa nazwa ciasta, jednak każdy kto je jadł choć raz wie, że jest ono przepyszne. Mięciutkie ciasto i wilgotne owoce zatopione w słodkim budyniu to wspaniałe połączenie, które z pewnością zasmakuje całej Twojej rodzinie. Idealnie sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy, jak również na przyjęciu.
Uśmiech teściowej – składniki potrzebne do przygotowania:
- 1 kostka zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- ¾ szklanki cukru pudru oraz odrobina do posypania
- 1 kilogram jabłek
- Trochę soku z cytryny
- 1 łyżeczka masła
*Szklanka 250 mililitrów
Ciasto z jabłkami – przygotowanie krok po kroku
Krok 1. W pierwszej kolejności umyj i obierz wszystkie jabłka, następnie pokrój je w ósemki jednocześnie wycinając gniazda nasienne. Owoce zalej wodą dodając kilka kropel z cytryny.
Krok 2. Przygotuj małą miskę i dodaj do niej jajko, żółtka oraz dwie łyżki kwaśnej śmietany, potem całość roztrzep delikatnie widelcem.
Krok 3. Masło pokrój w drobną kostkę i dodaj do niego przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie posiekaj wszystko razem.
Krok 4. Przygotowane ciasto połącz z jajkami i śmietaną, całość zagnieć szybkimi ruchami, a następnie podziel na dwie części. Tak przygotowane ciasto zawiń folią aluminiową i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 5. Weź formę do ciasta o wymiarach 36 x 25 cm i wysmaruj jej spód odrobiną masła, potem posyp bułką tartą.
Krok 6. Wyjmij z lodówki połowę ciasta i rozwałkuj ją, ułóż na blaszce. Następnie weź widelec i delikatnie ponakłuwaj ciasto, dzięki temu „Uśmiech teściowej” będzie jeszcze lepszy.
Krok 7. Odcedź jabłka z wody i osusz je ręcznikiem papierowym, potem poukładaj na cieście. Opcjonalnie możesz delikatnie posypać owoce przyprawą do szarlotki lub po prostu cynamonem.
Krok 8. W większym kubku wymieszaj około pół szklanki chłodnego mleka z proszkami budyniowymi (jeżeli są bez cukru, dodaj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu), tak aby nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotuj, a następnie wlej przygotowaną mieszankę budyniową. Całość gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając.
Krok 9. Tak przygotowaną, jeszcze gorącą masę budyniową wylej na ciasto z jabłkami, a potem przykryj ją rozwałkowaną, drugą połową ciasta.
Krok 10. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, następnie włóż ciasto i piecz przez około 45 minut. Gdy „Uśmiech teściowej” już ostygnie posyp ciasto cukrem pudrem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>