Przepis na marynowane papryczki jalapeno. Sekretem ich smaku jest zalewa

0
5283
Przepis na marynowane papryczki jalapeno

Marynowane papryczki jalapeno to nie tylko pyszny dodatek do sałatek i kanapek, ale również świetnie wzbogacają smak dań jednogarnkowych, takich jak jak risotto czy kaszotto. Papryczki dzięki zalewie octowej zyskują nieco delikatniejszy smak, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają niedocenione

Smakowicie wyglądające marynowane papryczki jalapeno z naszego przepisu mają też mnóstwo właściwości zdrowotnych. Warzywo jest prawdziwą bombą witaminową, zawiera dużo błonnika, witamin C, A, K oraz B6. Oprócz tego papryczki mogą pochwalić się dużą ilością folianów, manganu, miedzi i potasu. Dzięki temu znacznie łagodzą stany zapalne w organizmie i działają przeciwbólowo.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin o pysznym smaku

Składniki na marynowane papryczki jalapeno:

Domowy przepis na marynowane papryczki jalapeno nie jest wcale skomplikowany, każdy kto choć raz w życiu przygotowywał przetwory z łatwością sobie z tym poradzi. Warto zrobić nieco więcej słoików na zapas, ponieważ w okresie jesienno-zimowym tak pyszny i zdrowy przysmak jest na wagę złota.

  • 400 g papryczek jalapeno
  • ½ cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 g cukru
  • 500 ml wody
  • 100 ml octu spirytusowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 3 listki liści laurowych
  • Kilka ziarenek pieprzu
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa konfitura z gruszek. Przepis na pyszny dżem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Marynowane papryczki jalapeno – przepis krok po kroku:

Krok 1. Najpierw umyj dokładnie wszystkie papryczki, a następnie pokrój je w plastry i włóż do czystych słoików. Najlepiej żeby słoiki były wcześniej wyparzone.

Krok 2. Cebulę i czosnek obierz, a potem pokrój w cienkie plasterki.

Krok 3. Wodę wlej do garnka i wstaw do zagotowania. Następnie dodaj do niej cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i cukier. Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bitki z sosem kurkowym. Smakowity obiad dla wielbicieli grzybów

Krok 4. Następnie dodaj 100 ml octu i ponownie zagotuj zalewę.

Krok 5. Tak przygotowaną zalewą zalej papryczki chili w słoikach (zalewa musi zakrywać wszystkie papryczki).

Krok 6. Na koniec zakręć mocno słoiki, a następnie zapasteryzuj. Możesz to zrobić wstawiając słoiki do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piekąc około 20 minut. Następnie wyciągamy nasze przetwory i układamy je do góry dnem owijając jednocześnie słoiki ręcznikiem. Pozostawiamy je tak aż do całkowitego wystudzenia. Marynowane papryczki jalapeno są gotowe, możesz cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy!

Przepis na marynowane papryczki jalapeno

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z zupek chińskich. Pyszny i ekspresowy lunch do pracy i szkoły

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Malinowe szybkie ciasto bez pieczenia - pokocha je cała rodzina
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pączki - zawsze się udają

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here