Marynowane papryczki jalapeno to nie tylko pyszny dodatek do sałatek i kanapek, ale również świetnie wzbogacają smak dań jednogarnkowych, takich jak jak risotto czy kaszotto. Papryczki dzięki zalewie octowej zyskują nieco delikatniejszy smak, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Smakowicie wyglądające marynowane papryczki jalapeno z naszego przepisu mają też mnóstwo właściwości zdrowotnych. Warzywo jest prawdziwą bombą witaminową, zawiera dużo błonnika, witamin C, A, K oraz B6. Oprócz tego papryczki mogą pochwalić się dużą ilością folianów, manganu, miedzi i potasu. Dzięki temu znacznie łagodzą stany zapalne w organizmie i działają przeciwbólowo.
Składniki na marynowane papryczki jalapeno:
Domowy przepis na marynowane papryczki jalapeno nie jest wcale skomplikowany, każdy kto choć raz w życiu przygotowywał przetwory z łatwością sobie z tym poradzi. Warto zrobić nieco więcej słoików na zapas, ponieważ w okresie jesienno-zimowym tak pyszny i zdrowy przysmak jest na wagę złota.
- 400 g papryczek jalapeno
- ½ cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 75 g cukru
- 500 ml wody
- 100 ml octu spirytusowego
- 1,5 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki gorczycy
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- 3 listki liści laurowych
- Kilka ziarenek pieprzu
Marynowane papryczki jalapeno – przepis krok po kroku:
Krok 1. Najpierw umyj dokładnie wszystkie papryczki, a następnie pokrój je w plastry i włóż do czystych słoików. Najlepiej żeby słoiki były wcześniej wyparzone.
Krok 2. Cebulę i czosnek obierz, a potem pokrój w cienkie plasterki.
Krok 3. Wodę wlej do garnka i wstaw do zagotowania. Następnie dodaj do niej cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i cukier. Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4. Następnie dodaj 100 ml octu i ponownie zagotuj zalewę.
Krok 5. Tak przygotowaną zalewą zalej papryczki chili w słoikach (zalewa musi zakrywać wszystkie papryczki).
Krok 6. Na koniec zakręć mocno słoiki, a następnie zapasteryzuj. Możesz to zrobić wstawiając słoiki do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piekąc około 20 minut. Następnie wyciągamy nasze przetwory i układamy je do góry dnem owijając jednocześnie słoiki ręcznikiem. Pozostawiamy je tak aż do całkowitego wystudzenia. Marynowane papryczki jalapeno są gotowe, możesz cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>