Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin o pysznym smaku

0
10357
przepis na czosnek marynowany z miodem

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości odżywczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek dobrze radzi sobie z przeziębieniem i różnego rodzaju chorobami. Jednak witaminy i składniki mineralne to nie jedyne korzyści, jakie otrzymamy, bowiem przepis na czosnek w miodzie sprawi, że każda Twoja potrawa zyska niesamowity smak.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa konfitura z gruszek. Przepis na pyszny dżem

W związku z tym, że sezon chorobowy trwa w pełni, warto zabezpieczyć się przed nimi wraz z naszym domowym przepisem. Czosnek marynowany z miodem jest niemal tak samo zdrowy jak ten świeży – podczas pasteryzacji wytrąca się tylko niewielka ilość allicyny. Jednakże, dzięki marynacie jego smak nie jest tak ostry, dzięki czemu ze smakiem możemy go zjadać nawet wprost ze słoika.

DZISIAJ GRZEJE:  Lecznicza nalewka z jarzębiny. Łatwy przepis na zwalczenie choroby

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Czosnek marynowany z miodem – składniki:

Czosnek ze słoika swoim wyjątkowym aromatem wzbogaci smak Twoich sałatek i mięs, ale także świetnie sprawdzi się na kanapkach. Oprócz tego warzywo z przepisu wspaniale prezentuje się jako część dekoracji na przykład zimnego bufetu.

  • Dowolna ilość czosnku
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • Gorczyca
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z pigwy - idealny do herbaty w chłodne dni

Przepis na czosnek marynowany z miodem krok po kroku:

Krok 1. Na początek obierz czosnek i rozdziel go na osobne ząbki – możesz sobie to ułatwić zalewając warzywo zimną wodą, a dopiero później go rozdzielając. To rozwiązanie sprawi, że czosnek nie będzie się kleił do Twoich rąk.

Krok 2. W garnuszku wymieszaj wszystkie składniki na zalewę, czyli wodę, ocet, miód, sól, cukier i gorczycę. Następnie całość zagotuj i pozostaw na ogniu przez kilka minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na metrowiec. Ciasto, które rozpływa się w ustach

Krok 3. Po tym czasie dodaj do zalewy przygotowane wcześniej ząbki czosnku, a następnie gotuj całość przez około 2 minuty.

Krok 4. Przygotuj czyste, a najlepiej wyparzone słoiki, potem wlej do nich czosnek marynowany z miodem i dobrze zakręć.

Krok 5. Na sam koniec tak przygotowane słoiki zapasteryzuj przez około 15 minut. Dzięki temu, będziesz mieć pewność, że warzywo będzie zdatne do jedzenia przez wiele miesięcy. Pamiętaj jednak, aby przechowywać słoiki w chłodnym i ciemnym miejscu.

DZISIAJ GRZEJE:  Śliwki w occie. Fantastyczny przepis, który zawsze się udaje
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii na zimę. Sposób na ekspresowy obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na delikatny i pyszny dżem z dyni. Zachwyci Cię smakiem
DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i pyszna sałatka warstwowa z tuńczykiem - przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here