Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości odżywczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek dobrze radzi sobie z przeziębieniem i różnego rodzaju chorobami. Jednak witaminy i składniki mineralne to nie jedyne korzyści, jakie otrzymamy, bowiem przepis na czosnek w miodzie sprawi, że każda Twoja potrawa zyska niesamowity smak.
W związku z tym, że sezon chorobowy trwa w pełni, warto zabezpieczyć się przed nimi wraz z naszym domowym przepisem. Czosnek marynowany z miodem jest niemal tak samo zdrowy jak ten świeży – podczas pasteryzacji wytrąca się tylko niewielka ilość allicyny. Jednakże, dzięki marynacie jego smak nie jest tak ostry, dzięki czemu ze smakiem możemy go zjadać nawet wprost ze słoika.
Czosnek marynowany z miodem – składniki:
Czosnek ze słoika swoim wyjątkowym aromatem wzbogaci smak Twoich sałatek i mięs, ale także świetnie sprawdzi się na kanapkach. Oprócz tego warzywo z przepisu wspaniale prezentuje się jako część dekoracji na przykład zimnego bufetu.
- Dowolna ilość czosnku
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 3 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki cukru
- Gorczyca
Przepis na czosnek marynowany z miodem krok po kroku:
Krok 1. Na początek obierz czosnek i rozdziel go na osobne ząbki – możesz sobie to ułatwić zalewając warzywo zimną wodą, a dopiero później go rozdzielając. To rozwiązanie sprawi, że czosnek nie będzie się kleił do Twoich rąk.
Krok 2. W garnuszku wymieszaj wszystkie składniki na zalewę, czyli wodę, ocet, miód, sól, cukier i gorczycę. Następnie całość zagotuj i pozostaw na ogniu przez kilka minut.
Krok 3. Po tym czasie dodaj do zalewy przygotowane wcześniej ząbki czosnku, a następnie gotuj całość przez około 2 minuty.
Krok 4. Przygotuj czyste, a najlepiej wyparzone słoiki, potem wlej do nich czosnek marynowany z miodem i dobrze zakręć.
Krok 5. Na sam koniec tak przygotowane słoiki zapasteryzuj przez około 15 minut. Dzięki temu, będziesz mieć pewność, że warzywo będzie zdatne do jedzenia przez wiele miesięcy. Pamiętaj jednak, aby przechowywać słoiki w chłodnym i ciemnym miejscu.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>