Nie od dziś wiadomo, że ryby to potężna bomba witaminowa, która zawiera między innymi witaminy A, D, E, a także te z grupy B. Warto również pamiętać, że rybki to główne główne źródło omega-3, zatem nie zapominajmy o nich w swoim jadłospisie. Łosoś z pieprzem cytrynowym, to nie tylko zdrowy i lekkostrawny, ale też wyśmienity posiłek, który zasmakuje nawet największym niejadkom. Ponadto, nasz przepis jest bardzo łatwy i szybki, przygotujesz go w kilkanaście minut.
Łosoś z pieprzem cytrynowym – składniki:
- Filety z łososia
- Suszony estragon
- Świeży koperek
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz czarny
- Pieprz cytrynowy
- Masło
- Olej do podsmażenia
- Plasterki cytryny do dekoracji
Przepis na łososia krok po kroku:
Krok 1. Łosoś z pieprzem cytrynowym bardzo szybki i lekkostrawny obiad, który z pewnością zasmakuje każdemu. Aby go przygotować, w pierwszej kolejności umyj rybę i osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2. Przypraw łososia solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym, estragonem, a na koniec skrop sokiem z cytryny. Pozostaw na 15 minut, aby rybka przeszła przyprawami.
Krok 3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła z odrobiną oleju, a potem połóż na niej rybę. Smaż tak przez kilka minut, aż do momentu gdy ryba nabierze złotego koloru.
Krok 4. Wyłóż rybę na talerze, a następnie podaj z ulubionymi dodatkami. Łosoś z pieprzem cytrynowym świetnie smakuje posypany świeżym koperkiem i skropiony sokiem z cytryny.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>