Przygotowując przetwory nie możemy zapomnieć o fasolce szparagowej, która lada moment będzie nie do zdobycia w sklepach. Warto zaopatrzyć się w większą ilość i przygotować pyszności na całą zimę. Sałatka z fasolki szparagowej w pomidorowej zalewie to przepis na niesamowite połączenie smaków, które musisz spróbować!
Ogórki, cukinia, papryka – to standardowe przetwory, które przygotowuję co roku. Jednak jakiś czas temu obok nich, zrobiłam w spiżarce miejsce również na fasolkę szparagową. I to nie byle jaką! Sałatka z fasolki szparagowej w zalewie pomidorowej to niezbyt popularne połączenie, które jest po prostu obłędne.
Zimowa sałatka z fasolki szparagowej – składniki:
Z podanej w przepisie ilości składników powinno wyjść 9 słoików po 500 mililitrów, jednak jeżeli mamy słoiki o innych pojemnościach, również możemy je wykorzystać. Ważne aby całkowita pojemność słoików miała około 4500 mililitrów.
- 2 kilogramy świeżej fasolki szparagowej (może być zarówno żółta jak i zielona)
- 0,5 kilograma marchewki
- 1 kilogram cebuli (np. cukrowej)
- 3 papryki czerwone
- 400 gram koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki wody
- 60 mililitrów octu spirytusowego 10%
- 6 łyżek cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- Pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
*Szklanka 250 mililitrów
Sałatka z fasolki szparagowej – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek umyj fasolkę i odetnij jej końcówki, następnie ugotuj ją w osolonej wodzie. Gdy będzie już miękka – odcedź ją i pozostaw do wystudzenia. Potem każdą z fasolek przekrój na połówki.
Krok 2. Obierz wszystkie cebule, a następnie pokrój je w cienkie półkrążki lub posiekaj na drobno.
Krok 3. W dużym garnku rozgrzej szklankę oleju, potem dodaj cebulę i podsmażają ją na niskiej mocy palnika przez pięć minut.
Krok 4. W czasie gdy cebula się smaży, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew, następnie również dodaj ją do garnka.
Krok 5. Aby nasza marynowana sałatka z fasolki szparagowej osiągnęła swój wyśmienity smak należy dodać również przyprawy. Właśnie teraz dorzuć do garnka 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 6 łyżek cukru, pół łyżeczki pieprzu oraz 2 płaskie łyżeczki soli. Następnie całość smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut.
Krok 6. W tym samym czasie umyj i oczyść z gniazd nasiennych papryki, następnie pokrój je w cienkie, niezbyt długie paski. Świeżą paprykę wraz z 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1 płaską łyżeczką papryki ostrej dodaj do garnka.
Krok 7. Wlej do sałatki pół szklanki wody, następnie całość pozostaw na ogniu na kolejne 10 minut.
Krok 8. Po tym czasie dodaj do garnka 400 gramów koncentratu pomidorowego, 60 mililitrów octu oraz jedną szklankę wody. Całość wymieszaj i pozostaw na ogniu, aż do momentu kiedy nasza sałatka do słoików zacznie się gotować.
Krok 9. Po około 5 minutach możemy zdjąć warzywa z gazu i dodać ugotowaną wcześniej fasolkę, potem całość dokładnie wymieszaj.
Krok 10. Sałatka z fasolki szparagowej jest gotowa, aby umieścić ją w słoikach – pamiętaj, że warzywa powinny być dość ciasno ułożone. Na koniec rozdziel pozostałą ilość zalewy na każdy słoik. Pozostaw około 1 centymetr wolnej przestrzeni od rantów, a następnie zakręć je mocno. Słoiki pasteryzuj przez około 20 minut – po tym czasie odłóż je do wystudzenia do góry dnem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>