Przepis na gęsty syrop z mięty. Orzeźwiający dodatek do herbaty i napojów

0
9817

Nie od dziś wiadomo, że mięta posiada szereg prozdrowotnych zastosowań. Przede wszystkim, dzięki zawartości mentolu ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy – zmniejsza ból, polepsza trawienie oraz przyspiesza przemianę materii. Nasz przepis na syrop z mięty warto stosować również podczas choroby, bowiem świetnie wzmacnia odporność i pomaga uporać się z katarem i kaszlem.

Mięta to nie tylko bogactwo witamin i minerałów, ale również wyśmienity smak. Ten przepis na syrop z mięty świetnie sprawdzi się w gorące dni jako dodatek do zimnych napojów, a zimą rozgrzeje nas gdy dodamy go do herbaty.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na orzechówkę z zielonych orzechów włoskich. Dzięki niej skutecznie pozbędziesz się różnych dolegliwości
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa nalewka z truskawek w kilku prostych krokach. Przepis na niebiański smak

Gęsty syrop z mięty – składniki:

Miętę można wykorzystać na wiele sposobów – począwszy od zwykłej herbaty, aż po dodatek do dań wytrawnych czy orzeźwiających koktajli. My przedstawimy dziś starannie dopracowany przepis syrop z mięty, który idealnie będzie pasował do napojów i herbat.

  • 25-30 gałązek świeżej mięty
  • 2 litry wody
  • 1 cytryna – sok
  • 1,5 kilograma cukru lub 40 dekagramów stewii
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem. Genialny przepis na pyszny i szybki obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na dżem z czerwonej porzeczki. Znakomity do naleśników i ciast

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki małosolne jak u Babci. Poznaj na nie idealny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Nie tylko owoce, ale również liście tej rośliny mają doskonały wpływ na nasz organizm. Ten napar odmładza i oczyszcza

Przepis na syrop z mięty – przygotowanie krok po kroku:

Krok 1. Nim przystąpimy do przygotowywania syropu, w pierwszej kolejności dokładnie opłucz liście mięty pod letnią, bieżącą wodą.

Krok 2. Do garnka wlej 2 litry wody i zagotuj ją, następnie odstaw z ognia i dodaj cukier lub stewię.  Potem całość dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Krok 3. Gdy środek słodzący już się rozpuści dodaj do wody gałązki mięty, a następnie sok z wyciśniętej cytryny.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto Prince Polo - prosty domowy przepis na tradycyjne ciasto

Krok 4. Tak przygotowany syrop z mięty ponownie wymieszaj, a potem przykryj garnek i odstaw go na 24 godziny.

Krok 5. Po tym czasie postaw garnek na ogniu, a potem doprowadź syrop do wrzenia. Następnie odcedź go przez sitko i porozlewaj do wyparzonych słoiczków lub butelek.

Krok 6. Każdy z pojemników zakręć szczelnie, a potem zapasteryzuj przez około 10 minut. Następnie, zapasteryzowany gęsty syrop z mięty przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Syrop z mięty możesz stosować profilaktycznie, aby utrzymać dobre zdrowie – po około 1-2 łyżeczki do wybranego napoju. Natomiast jeśli tylko odczujesz problemy z wątrobą, jelitami lub trawieniem to warto dodawać codziennie do herbaty po 2 łyżeczki syropu z mięty z naszego przepisu wraz z 1 łyżeczką miodu dla wzmocnienia działania.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy syrop truskawkowy na zimę. Pełen witamin i niesamowitego smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop który oczyści płuca

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny, domowy likier wiśniowy w 3 krokach. Zwalcza choroby i wzmacnia organizm
DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z czereśni – babciny przepis na niesamowitą czereśniówkę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here