Nie od dziś wiadomo, że mięta posiada szereg prozdrowotnych zastosowań. Przede wszystkim, dzięki zawartości mentolu ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy – zmniejsza ból, polepsza trawienie oraz przyspiesza przemianę materii. Nasz przepis na syrop z mięty warto stosować również podczas choroby, bowiem świetnie wzmacnia odporność i pomaga uporać się z katarem i kaszlem.
Mięta to nie tylko bogactwo witamin i minerałów, ale również wyśmienity smak. Ten przepis na syrop z mięty świetnie sprawdzi się w gorące dni jako dodatek do zimnych napojów, a zimą rozgrzeje nas gdy dodamy go do herbaty.
Gęsty syrop z mięty – składniki:
Miętę można wykorzystać na wiele sposobów – począwszy od zwykłej herbaty, aż po dodatek do dań wytrawnych czy orzeźwiających koktajli. My przedstawimy dziś starannie dopracowany przepis syrop z mięty, który idealnie będzie pasował do napojów i herbat.
- 25-30 gałązek świeżej mięty
- 2 litry wody
- 1 cytryna – sok
- 1,5 kilograma cukru lub 40 dekagramów stewii
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przepis na syrop z mięty – przygotowanie krok po kroku:
Krok 1. Nim przystąpimy do przygotowywania syropu, w pierwszej kolejności dokładnie opłucz liście mięty pod letnią, bieżącą wodą.
Krok 2. Do garnka wlej 2 litry wody i zagotuj ją, następnie odstaw z ognia i dodaj cukier lub stewię. Potem całość dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Krok 3. Gdy środek słodzący już się rozpuści dodaj do wody gałązki mięty, a następnie sok z wyciśniętej cytryny.
Krok 4. Tak przygotowany syrop z mięty ponownie wymieszaj, a potem przykryj garnek i odstaw go na 24 godziny.
Krok 5. Po tym czasie postaw garnek na ogniu, a potem doprowadź syrop do wrzenia. Następnie odcedź go przez sitko i porozlewaj do wyparzonych słoiczków lub butelek.
Krok 6. Każdy z pojemników zakręć szczelnie, a potem zapasteryzuj przez około 10 minut. Następnie, zapasteryzowany gęsty syrop z mięty przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Syrop z mięty możesz stosować profilaktycznie, aby utrzymać dobre zdrowie – po około 1-2 łyżeczki do wybranego napoju. Natomiast jeśli tylko odczujesz problemy z wątrobą, jelitami lub trawieniem to warto dodawać codziennie do herbaty po 2 łyżeczki syropu z mięty z naszego przepisu wraz z 1 łyżeczką miodu dla wzmocnienia działania.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>