Przepis na otwarte jagodzianki z twarogiem to prawdziwa uczta dla podniebienia, która łączy w sobie soczystość i słodycz jagód z delikatnym smakiem kremowego twarogu. To wyjątkowe połączenie sprawia, że każdy kęs jest prawdziwym rozkoszą dla zmysłów. Otwarte jagodzianki to również doskonała propozycja dla tych, którzy pragną wyczarować coś oryginalnego i wyjątkowego na śniadanie, podwieczorek lub deser.
Zapraszam do poznania tego prostego, lecz niezwykle efektownego przepisu, który z pewnością zaskoczy i oczaruje wszystkich smakoszy!
Składniki potrzebne do wykonania przepisu:
Do przygotowania jagodzianek potrzebować będziemy następujących składników:
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 4 żółtka
- 90 g cukru
- 100 g masła roztopionego
- 40 g drożdży
- 15 g cukru waniliowego
- szczypta soli
Masa serowa:
- 300 g twarogu półtłustego
- 60 g masła miękkiego
- 2 żółtka
- 40 g cukru pudru lub do smaku.
Wszystkie składniki na masę serową należy zblendować.
Dodatkowo potrzebujemy:
- 400 g jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Należy delikatne wymieszać jagody z cukrem pudrem i mąka ziemniaczaną.
Kruszonka :
- 60 g masła
- 60 g brązowego cukru
- 100 g mąki
irp posts=”8969″ name=”Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę”]
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie jagodzianek z serem krok po kroku:
Krok 1. Drożdże należy wymieszać z 1 łyżką cukru i połową mleka, odstawić na 15 minut. Następnie trzeba przesiać mąkę i dodać drożdże razem z resztą składników, lecz oprócz masła. Ciasto następnie należy zarobić i dodać masło. Całość odstaw do wystygnięcia na około 1 godzinę.
Krok 2. Gdy całość wystygnie ciasto należy krótko wyrobić podzielić na 10 części. Z ciasta uformuj kulki. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i ułóż na niej kulki i z ciasta. Całość odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
Krok 3. Kolejno w kulkach zrób wgłębienia, możesz do tego użyć dna szklanki. Na kulki nałóż masę serową i rozgarnij je na boki. Na kulki sowicie nałóż jagody i posmaruj . roztrzepanym jajkiem.
Krok 4. Na koniec bułeczki posyp kruszonką i piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Bułeczki piecz aż do zarumienienia. Po wystudzeniu dodaj do bułeczek lukier.
Życzę smacznego i miłego delektowania się tym wyjątkowym daniem wśród swoich najbliższych!
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>