Trwające lato to nie tylko cudowna pogoda i błogi odpoczynek, ale również pyszne, świeże warzywa, które konieczne trzeba skosztować! Surówka z młodej kapusty to jeden z moich ulubionych dodatków, który wyśmienicie smakuje w towarzystwie mięsa z grilla. Jej smak jest dość uniwersalny więc równie dobrze sprawdzi się jako jeden ze składników letnich wrapów czy burgerów. Sprawdź nasz przepis i sam zdecyduj z czym najbardziej lubisz zajadać naszą surówkę z młodej kapusty.
Kompozycja świeżych, młodych warzyw wraz z dodatkiem przypraw, oleju oraz odrobiny cytryny to nie tylko wyśmienity smak, ale również kopalnia witamin! Młoda kapusta ma w sobie aż czterokrotnie więcej witaminy C niż kiszona kapusta. Oprócz tego dostarczy ona organizmowi witaminy A, E, K oraz B. Nie zapomnijmy również, że surówka z młodej kapusty to idealne źródło kwasu foliowego oraz żelaza. Samo zdrowie!
Surówka z młodej kapusty – składniki:
Poniżej przedstawimy składniki oraz przepis na naszą ulubioną surówkę, jednak dodatki można modyfikować według własnego smaku. Sok z cytryny można wymienić na ocet jabłkowy, wtedy smak dania będzie nieco ostrzejszy i wyraźniejszy. Opcjonalnie można dodać również trochę poszatkowanego pora lub cebuli.
- 500 gram młodej kapusty (około ½ większej główki)
- 130 gram marchewki (2 średnie)
- Pęczek koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 6 łyżek oleju roślinnego
- ½ łyżeczki soli
- Szczypta pieprzu
Surówka z młodej kapusty – przepis krok po kroku:
Krok 1. Przygotowywanie surówki rozpocznij od kapusty – na początek umyją ją i zdejmij kilka pierwszych, ciemniejszych liści, a następnie odkrój głąb. Kapustę poszatkuj na drobne kawałki.
Krok 2. Marchewki umyj, a potem obierz i zetrzyj na tarce do warzyw – duże oczka.
Krok 3. Pęczek koperku przepłucz pod bieżącą wodą, a potem osusz i drobno posiekaj nożem. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w szklanej misce.
Krok 4. W osobnej miseczce wymieszaj składniki na delikatny, orzeźwiający sosik – wsyp cukier, sól i pieprz, a następnie dodaj 3 łyżki soku z cytryny oraz sześć łyżek oleju roślinnego. Potem całość dobrze wymieszaj i wlej do surówki.
Krok 5. Surówkę dokładnie wymieszaj, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 20 minut. Gdy minie wyznaczony czas, ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Przed podaniem spróbuj ją i zdecyduj czy chcesz dodać więcej przypraw lub soku z cytryny.
Surówka z młodej kapusty z tego przepisu może być przechowywana w lodówce nawet przez kilka dni, pamiętaj jednak aby była w szklanym naczyniu, pod przykryciem. Dzięki temu jej smak nadal będzie wyśmienity!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>