Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę. Sprawdź koniecznie

0
19308

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa konserwantów i polepszaczy smaku. Domowej roboty salceson można wykonać w zwykłej butelce np. po wodzie mineralnej lub użyć dowolnego pojemnika, który mamy dostępny w kuchni.

DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

Składniki na salceson z butelki – przepis

Do przygotowania salcesonu potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 duża golonka wieprzowa tylna lub dwie mniejsze
  • 2 wieprzowe  nogi lub (lżejsza wersja) około 0,5 kg łopatki
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela
  • łyżka ziaren pieprzu
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • opalona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • czosnek granulowany
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo dwie plastikowe butelki

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

Przygotowanie salcesonu krok po kroku – przepis

Krok 1. Golonkę i nogi wieprzowe, bądź łopatkę należy dokładnie umyć. Można podzielić mięso na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowało. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy cebulę, ziele angielskie, ząbki czosnku i liść laurowy. Całość gotuj przez godzinę. Wywar należy przecedzić przez sitko.

Krok 2. Kolejno dodajemy warzywa i gotujemy mięso kolejną godzinę. Po ugotowaniu powinno być bardzo miękkie. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Krok 3. Butelki po wodzie ucinamy pod ich zwężeniem. Gdy całkowicie wywar i mięso ostygną, wkładamy mięso partiami, przelewamy wywarem i mieszamy. Aby się wszystko pokryło płynem.

Krok 4. Salceson wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny domowy keczup z papryki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kapustę kiszoną w słoikach - doskonałe rozwiązanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here