Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa konserwantów i polepszaczy smaku. Domowej roboty salceson można wykonać w zwykłej butelce np. po wodzie mineralnej lub użyć dowolnego pojemnika, który mamy dostępny w kuchni.
Składniki na salceson z butelki – przepis
Do przygotowania salcesonu potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 duża golonka wieprzowa tylna lub dwie mniejsze
- 2 wieprzowe nogi lub (lżejsza wersja) około 0,5 kg łopatki
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela
- łyżka ziaren pieprzu
- marchew
- pietruszka
- kawałek selera
- opalona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- czosnek granulowany
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo dwie plastikowe butelki
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie salcesonu krok po kroku – przepis
Krok 1. Golonkę i nogi wieprzowe, bądź łopatkę należy dokładnie umyć. Można podzielić mięso na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowało. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy cebulę, ziele angielskie, ząbki czosnku i liść laurowy. Całość gotuj przez godzinę. Wywar należy przecedzić przez sitko.
Krok 2. Kolejno dodajemy warzywa i gotujemy mięso kolejną godzinę. Po ugotowaniu powinno być bardzo miękkie. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem.
Krok 3. Butelki po wodzie ucinamy pod ich zwężeniem. Gdy całkowicie wywar i mięso ostygną, wkładamy mięso partiami, przelewamy wywarem i mieszamy. Aby się wszystko pokryło płynem.
Krok 4. Salceson wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>