Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę. Sprawdź koniecznie

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa konserwantów i polepszaczy smaku. Domowej roboty salceson można wykonać w zwykłej butelce np. po wodzie mineralnej lub użyć dowolnego pojemnika, który mamy dostępny w kuchni.

DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

Składniki na salceson z butelki – przepis

Do przygotowania salcesonu potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 duża golonka wieprzowa tylna lub dwie mniejsze
  • 2 wieprzowe  nogi lub (lżejsza wersja) około 0,5 kg łopatki
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela
  • łyżka ziaren pieprzu
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • opalona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • czosnek granulowany
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo dwie plastikowe butelki

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

Przygotowanie salcesonu krok po kroku – przepis

Krok 1. Golonkę i nogi wieprzowe, bądź łopatkę należy dokładnie umyć. Można podzielić mięso na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowało. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy cebulę, ziele angielskie, ząbki czosnku i liść laurowy. Całość gotuj przez godzinę. Wywar należy przecedzić przez sitko.

Krok 2. Kolejno dodajemy warzywa i gotujemy mięso kolejną godzinę. Po ugotowaniu powinno być bardzo miękkie. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Krok 3. Butelki po wodzie ucinamy pod ich zwężeniem. Gdy całkowicie wywar i mięso ostygną, wkładamy mięso partiami, przelewamy wywarem i mieszamy. Aby się wszystko pokryło płynem.

Krok 4. Salceson wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny domowy keczup z papryki

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kapustę kiszoną w słoikach - doskonałe rozwiązanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here