Przepis na gołąbki znają chyba wszyscy, ale warto go jeszcze raz przypomnieć. Ile gospodyń, tyle przepisów na to pyszne danie. Niektórzy lubią gołąbki tradycyjne podane z sosem pomidorowym, inni znów serwują je z sosem grzybowym czy pieczarkowym. Zapewniam, że w obu wydaniach smakują wybornie. Życzymy wszystkim smacznego i zachęcamy do udostępniania przepisu. 🙂
Składniki na gołąbki – przepis
- 700 g mielonej łopatki wieprzowej
- 100 g ryżu
- główka kapusty – białej lub włoskiej
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu lub rosołu
- 600 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku.
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób wykonania gołąbków krok po kroku – przepis
Krok 1. Mięso wkładamy do większej miski. Ryż gotujemy al dente, ostudzimy i dodajemy do mięsa.
Krok 2. Następnie należy obrać cebulę, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłonią. Formujemy niewielkie podłużne mięsne kotlety.
Krok 3. Ze środka kapusty wycinamy głąb, następnie wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu) i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Przewracamy kapustę na drugą stronę i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Wyciągamy kapustę z wrzątku i po przestudzeniu „rozbieramy” ją z liści, delikatnie odcinamy zgrubienia z każdego liścia. Na każdy liść nakładamy przygotowane porcje mięsa.
Krok 5. Gołąbki należy zawijać jak krokiety (najpierw należy założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia).
Krok 6. Dno dużego garnka wykładamy kilkoma pozostałymi liśćmi kapusty i układamy gołąbki łączeniem do dołu. Kolejno należy zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki.
Krok 7. Gołąbki gotujemy przez około godzinę. Wywar z gołąbków przelewamy do innego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy wymieszamy ze śmietaną oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Sos należy gotować przez 10 minut i doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gołąbki polewamy sosem i zajadamy. Smacznego! 🙂