Przepis na zapiekankę gołąbkową, to coś dla miłośników tradycyjnych gołąbków. Zapiekanka to świetne rozwiązanie, jest o wiele prostsza i szybsza do wykonania niż gołąbki zawijane w kapuście. Smak jest wyśmienity, koniecznie musicie zrobić ją według naszego przepisu.
Do przygotowania zapiekanki gołąbkowej potrzebować będziemy takich samych składników, jak przy tradycyjnych gołąbkach. Jednakże sposób wykonania jest trochę inny, dzięki niemu zaoszczędzimy sporo czasu.
Przepis na zapiekankę gołąbkową
Potrzebujemy następujących składników:
- ok 1 kg mięsa mielonego
- 1 kg kapusty białej
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 300 g ryżu
- 1,5 szklanki pasaty pomidorowej
- 1 łyżka mąki
- 1-2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól ,pieprz, sos sojowy lub maggi
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie zapiekanki gołąbkowej krok po kroku
Krok 1. Białą kapustę szatkujemy na drobno. W garnku należy zagotować wodę i na wrzątek wrzucić kapustę. Gotujemy ją około 10 minut. Następnie odcedzamy kapustę i zostawiamy jedną szklankę wody z gotowania kapusty.
Krok 2. Ryż gotujemy na sypko. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy do ryżu. Do całości dodajemy również mielone mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną maggi lub sosu sojowego. Całość dokładnie mieszamy.