Golonka w sosie, to danie uwielbiane w brew pozorom nie tylko przez mężczyzn. Każdy z nas lubi dobrze i smacznie zjeść. Dzisiejszy przepis na golonkę sprawi, że już zawsze będziecie ją przyrządzać właśnie w taki sposób.
Dobrze przygotowana golonka jest mięciutka, a mięso kruche i nieprzesuszone, z łatwością powinno odchodzić od kości. Zapraszamy do udostępnienia przepisu innym.
Składniki do golonki w sosie – przepis
Do przygotowania golonek potrzebować będziemy następujących składników:
- 2-3 golonki z kostką
- 2 średniej wielkości marchewki
- pól małego selera
- 2 male pietruszki
- ziele angielskie
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: majeranek, czosnek granulowany, słodka papryka, wędzona papryka, szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo potrzebujemy składniki na sos do zapieczenia golonek składający się z następujących składników:
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 80 ml wywaru z gotowania golonek
- łyżka miodu
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie golonek krok po kroku
Krok 1. Golonki należy oczyścić i osuszyć z nadmiaru wody. Mięso oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i słodką papryką. Doprawione mięso przekładamy do pojemnika i chowamy do lodówki na 12 godzin (najlepiej na całą noc).
Krok 2. Na małej ilości rozgrzanego oleju, na małym ogniu smażymy golonki z każdej strony tak, by skóra dobrze się przyrumieniła.
Krok 3. Golonki przekładam do garnka i zalewamy je zimną wodą, tak aby były całkowicie przykryte. Dodajemy pokrojone warzywa i resztę przypraw (ziele angielskie, liści laurowe, czosnek, wędzoną paprykę).
Krok 4. Golonkę doprowadzamy do wrzenia następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości – ok. 2 do 2,5 godziny w zależności od wielkości golonek.
Krok 5. ugotowane golonki należy wyjąć z wywaru i przełożyć do naczynia do zapiekania.
W osobnej misce połączyć składniki na sos. Dobrze wymieszanym sosem polewamy golonki i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 190/200 stopni, zapiekamy ok. 30 minut góra dół z termoobiegiem.
Krok 6. Po tym czasie odkrywamy golonki i zapiekamy tak ok 10/ 15 minut. Przed podaniem golonki dokładnie obtaczam z każdej strony w sosie. Golonki podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>