Przepis na kartacze z mięsem – szybki i sycący obiad

0
7206

Mam wrażenie, że im prostsze dania tym chętniej próbujemy nowych przepisów. Wszyscy bowiem lubimy, by po pracy zrobić expresowy pyszny obiad i mieć czas wolny dla siebie. Takim daniem są kartacze, które łączą ziemniaki gotowane z surowymi. Jako farsz możemy użyć np. zmielonego mięsa z rosołu. Kartacze z mięsem najlepiej smakują podane ze smażoną na maśle cebulką.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Składniki potrzebne do wykonania ciasta na kartacze z mięsem

Do wykonania ciasta na kartacze potrzebować będziemy:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 350 g surowych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej

Wykonanie ciasta do kartaczy:

W pierwszej kolejności, należy ugotowane osolone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy masę na gładko. Surowe ziemniaki ścieramy na drobnej tarce i wykładamy je na bardzo drobne sitko, by sok z ziemniaków mógł spłynąć. Zostawiamy je na sitku na ok. 15 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na golonkę w sosie - koniecznie musisz tego spróbować

Surowe ziemniaki odciskamy ręką i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Z miski należy zlać wodę powstałą z odsączania surowych ziemniaków i dodać do masy ziemniaczanej pozostałą tam skrobię. Do całości dodajemy teraz mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski na parze - pampuchy, sprawdzony przepis mojej babci

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Farsz do kartaczy – przepis

Farsz do kartaczy zrobimy z następujących składników:

  • 400g zmielonego mięsa z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek rosołu
  • ilość przypraw według własnego uznania: papryka ostra, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Wykonanie farszu do kartaczy

Farsz do kartaczy zaczynamy robić od podsmażenia cebuli na złoty kolor. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i razem chwilkę smażymy. Całość dodajemy do zmielonego mięsa rosołowego i przyprawiamy do smaku.

Jak gotować kartacze z mięsem- przepis

W większym garnku należy zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucamy kartacze. Delikatnie je mieszamy od spodu drewnianą łyżką. Gotujemy na małym ogniu od wypłynięcia przez około 5-8 min.

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski maślane z sosem kurkowo-borowikowym - pyszny i szybki obiad

Dodatkowo potrzebujemy dwie małe cebule pokrojone w drobną kostkę. Należy ją zrumienić na maśle lub smalcu. Smażona cebula posłuży jako omasta do kartaczy. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here