Mam wrażenie, że im prostsze dania tym chętniej próbujemy nowych przepisów. Wszyscy bowiem lubimy, by po pracy zrobić expresowy pyszny obiad i mieć czas wolny dla siebie. Takim daniem są kartacze, które łączą ziemniaki gotowane z surowymi. Jako farsz możemy użyć np. zmielonego mięsa z rosołu. Kartacze z mięsem najlepiej smakują podane ze smażoną na maśle cebulką.
Składniki potrzebne do wykonania ciasta na kartacze z mięsem
Do wykonania ciasta na kartacze potrzebować będziemy:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 350 g surowych ziemniaków
- 1 jajko
- 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej
Wykonanie ciasta do kartaczy:
W pierwszej kolejności, należy ugotowane osolone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy masę na gładko. Surowe ziemniaki ścieramy na drobnej tarce i wykładamy je na bardzo drobne sitko, by sok z ziemniaków mógł spłynąć. Zostawiamy je na sitku na ok. 15 minut.
Surowe ziemniaki odciskamy ręką i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Z miski należy zlać wodę powstałą z odsączania surowych ziemniaków i dodać do masy ziemniaczanej pozostałą tam skrobię. Do całości dodajemy teraz mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Farsz do kartaczy – przepis
Farsz do kartaczy zrobimy z następujących składników:
- 400g zmielonego mięsa z rosołu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek rosołu
- ilość przypraw według własnego uznania: papryka ostra, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz
Wykonanie farszu do kartaczy
Farsz do kartaczy zaczynamy robić od podsmażenia cebuli na złoty kolor. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i razem chwilkę smażymy. Całość dodajemy do zmielonego mięsa rosołowego i przyprawiamy do smaku.
Jak gotować kartacze z mięsem- przepis
W większym garnku należy zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucamy kartacze. Delikatnie je mieszamy od spodu drewnianą łyżką. Gotujemy na małym ogniu od wypłynięcia przez około 5-8 min.
Dodatkowo potrzebujemy dwie małe cebule pokrojone w drobną kostkę. Należy ją zrumienić na maśle lub smalcu. Smażona cebula posłuży jako omasta do kartaczy. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>