Przepis na kartacze z mięsem – szybki i sycący obiad

Mam wrażenie, że im prostsze dania tym chętniej próbujemy nowych przepisów. Wszyscy bowiem lubimy, by po pracy zrobić expresowy pyszny obiad i mieć czas wolny dla siebie. Takim daniem są kartacze, które łączą ziemniaki gotowane z surowymi. Jako farsz możemy użyć np. zmielonego mięsa z rosołu. Kartacze z mięsem najlepiej smakują podane ze smażoną na maśle cebulką.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Składniki potrzebne do wykonania ciasta na kartacze z mięsem

Do wykonania ciasta na kartacze potrzebować będziemy:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 350 g surowych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej

Wykonanie ciasta do kartaczy:

W pierwszej kolejności, należy ugotowane osolone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy masę na gładko. Surowe ziemniaki ścieramy na drobnej tarce i wykładamy je na bardzo drobne sitko, by sok z ziemniaków mógł spłynąć. Zostawiamy je na sitku na ok. 15 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na golonkę w sosie - koniecznie musisz tego spróbować

Surowe ziemniaki odciskamy ręką i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Z miski należy zlać wodę powstałą z odsączania surowych ziemniaków i dodać do masy ziemniaczanej pozostałą tam skrobię. Do całości dodajemy teraz mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski na parze - pampuchy, sprawdzony przepis mojej babci

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Farsz do kartaczy – przepis

Farsz do kartaczy zrobimy z następujących składników:

  • 400g zmielonego mięsa z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek rosołu
  • ilość przypraw według własnego uznania: papryka ostra, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Wykonanie farszu do kartaczy

Farsz do kartaczy zaczynamy robić od podsmażenia cebuli na złoty kolor. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i razem chwilkę smażymy. Całość dodajemy do zmielonego mięsa rosołowego i przyprawiamy do smaku.

Jak gotować kartacze z mięsem- przepis

W większym garnku należy zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucamy kartacze. Delikatnie je mieszamy od spodu drewnianą łyżką. Gotujemy na małym ogniu od wypłynięcia przez około 5-8 min.

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski maślane z sosem kurkowo-borowikowym - pyszny i szybki obiad

Dodatkowo potrzebujemy dwie małe cebule pokrojone w drobną kostkę. Należy ją zrumienić na maśle lub smalcu. Smażona cebula posłuży jako omasta do kartaczy. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here